Joe Biden, preşedintele SUA, a anunţat că măştile de protecţie vor deveni gratuite pentru americani, în contextul creşterii numărului de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.
Publicitate
Preşedintele a anunţat şi că administraţia pe care o conduce va achiziţiona încă 500 de milioane de teste COVID-19, în plus faţă de cele 500 de milioane deja anunţate, şi că, în cursul săptămânii viitoare, va fi pus la dispoziţia cetăţenilor un site de unde îşi vor putea comanda, complet gratuit, teste.
"Ştiu că ne dorim cu toţii să nu mai purtăm mască, înţeleg asta, dar sunt un instrument foarte important în încercarea de a opri pandemia, mai ales în încercarea de a opri răspândirea tulpinii Omicron. O mască nu este, însă, mereu ieftină sau convenabilă pentru cumpărat", a declarat Joe Biden, citat de CNN. Preşedintele a adăugat, ulterior, că reprezentanţii săi vor da detalii cu privire la modul în care vor fi distribuite măştile gratuite de săptămâna viitoare.
În SUA, tot mai mulţi experţi în sănătate publică fac apel la populaţie să treacă de la măştile textile la cele N95, deoarece se crede că măştile textile nu sunt suficient de bune împotriva noii tulpini. În unele instituţii din SUA, deja nu se mai poate intra cu mască textilă pe faţă. Măsura vine şi după ce doar luni au fost testaţi pozitiv 1,4 milioane americani, un record în pandemie.
"Omicron este incredibil de infecţios, probabil cel mai contagios patogen de pe planetă. O mască textilă nu mai face nimic în stadiul ăsta, sunt complet inutile împotriva acestui tip de patogen aerosolizat. Nici măştile chirurgicale nu sunt atât de eficiente pe cât ar trebuie să fie. Adevărul este că avem pe piaţă măşti bune, care ne protejează. Trebuie să le purtăm", a decclarat Lawrence Gostin, profesor de drept sanitar la Universitatea din Georgetown, dar şi director al Centrului OMS pe Drept Sanitar Global.
"Să vorbim despre cele două calităţi pe care trebuie să le aibă o mască. Prima este filtrarea, a doua este potrivirea pe faţă. Şi cum măştile chirurgicale sunt universale, mai lasă spaţii în lateral, ceea ce le reduce eficacitatea. Dar asta se poate rezolva prin legarea bretelelor", a transmis Sabrina Assoumou, medic de boli infecţioase la Boston Medical Centre, conform abc.net.au.
"Aş vrea să le spun tuturor celor care încă folosesc măşti textile să se gândească serios la un upgrade. E nevoie măcar de măşti chirurgicale care se potrivesc bine faţă. Este ceea ce le recomand pacienţilor mei, apropiaţilor mei, recomand tuturor. Nu ar trebui să aflaţi despre asta doar dacă aveţi un apropiat care lucrează în domeniul sanitar", a mai spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu