Joe Biden şi-a îmbrăcat costumul de 'consolator-şef' luni, pe insula Maui din Hawaii, după incendiile devastatoare (AFP) / Video

Joe Biden/ Agerpres
Joe Biden/ Agerpres

'Suntem cu voi atât timp cât este nevoie, vă promit': Joe Biden şi-a îmbrăcat costumul de 'consolator-şef' luni, pe insula Maui din Hawaii, îndoliată de incendii catastrofale, comentează AFP. 

Statul federal va sprijini eforturile de reconstrucţie 'asigurându-se că vocile voastre sunt auzite, că tradiţiile voastre sunt respectate', a promis preşedintele american, în contextul în care reacţia autorităţilor la dezastru a stârnit numeroase critici. 'Vom reconstrui aşa cum vor dori locuitorii din Maui', a insistat el, în timp ce populaţia locală este îngrijorată de posibila achiziţie de terenuri pe insulă de către dezvoltatorii care doresc să construiască acolo reşedinţe scumpe.

Democratul în vârstă de 80 de ani, care a ţinut un scurt discurs lângă un copac centenar emblematic al oraşului Lahaina, fosta capitală a Regatului Hawaii, a vrut să-l vadă ca pe un simbol: 'Focul nu poate ajunge la rădăcini. Acesta este Maui. Aceasta este America'. În timp ce bilanţul dezastrului, în prezent de 114 morţi, ar putea în continuare să crească, Joe Biden a vorbit, ca de multe ori în astfel de ocazii, despre experienţa sa personală de doliu.

Reamintind că şi-a pierdut prima soţie şi fiica lor încă bebeluş într-un accident rutier în 1972 şi că a trebuit să aştepte până să ştie că cei doi fii ai săi, prezenţi în maşină, au supravieţuit, el a declarat: 'Cunosc acel sentiment al multor oameni din acest oraş, acel sentiment de gol în piept, care te trage într-o gaură neagră'. Joe Biden, însoţit de soţia sa Jill Biden, a survolat zonele devastate cu un elicopter.

De asemenea, trebuie să se întâlnească cu familii, membri ai echipelor de salvare şi oficiali locali. Preşedintele american, care şi-a făcut din compasiune marele reper politic, a fost criticat de opoziţia republicană pentru că nu s-a exprimat public suficient de mult asupra dezastrului, în special atunci când bilanţul a crescut considerabil, în urmă cu o săptămână.

La Maui, în timp ce convoiul său trecea pe lângă case carbonizate, unii localnici au ridicat pancarte de susţinere a fostului preşedinte Donald Trump sau care îl insultau pe preşedintele democrat. În ultimele zile, Joe Biden şi-a înmulţit mesajele de sprijin şi promisiunile de ajutor federal. Casa Albă aminteşte cu insistenţă că a durat abia o oră pentru a declara, pe 10 august, starea de dezastru natural major în Hawaii, la cererea autorităţilor locale.

Liderul democrat a numit, de asemenea, un coordonator federal pentru lucrările de reconstrucţie, care se anunţă uriaşe. O mie de persoane nu au fost încă localizate, astfel că unele dintre ele ar putea creşte numărul victimelor decedate, în contextul în care incendiul este deja cel mai mortal din ultimii peste o sută de ani în Statele Unite. Răspunsul autorităţilor locale a stârnit amărăciune în Hawaii. Vizita prezidenţială are loc la doar câteva zile după ce şeful agenţiei de gestionare a crizelor din Maui şi-a dat demisia, acuzat că nu a sunat sirenele de alarmă.

Luaţi prin surprindere, unii locuitori s-au aruncat în mare pentru a scăpa de flăcări. 'Mi-ar fi plăcut să sune sirenele? Bineînţeles', a spus guvernatorul Josh Green duminică, explicând că acestea nu au fost 'istoric' folosite pentru incendii, ci pentru tsunami şi uragane. Aproximativ 85% din zona afectată a fost acoperită de 'o armată' de membri ai echipelor de salvare şi câini specializaţi care caută cadavre printre dărâmături, a declarat duminică Josh Green, scrie Agerpres.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel