Joe Biden și Xi Jinping, față în față. Mizele întâlnirii liderilor celor mai mari puteri economice din lume

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Joe Biden și Xi Jinping se află la San Francisco, fiind prima întâlnire după șase ani. Cei doi vor discuta despre cooperare militară și cooperarea la nivel de administrații.

Biden a exprimat speranța că discuțiile vor îmbunătăți relația șubredă dintre SUA și China, afectată de diferențe semnificative în ultimul an.

Cei doi lideri au fost întâmpinați de sute de demonstranți care, de-a lungul traseelor coloanelor oficiale, agitau steaguri chineze, taiwaneze și tibetane, exprimând atât susținere, cât și opoziție față de liderul chinez.

Înainte de a pleca de la Washington către Forumul Economic Asia-Pacific (APEC) din acest an, Biden a menționat că obiectivul său principal este să normalizeze relația dintre Washington și Beijing, chiar dacă există diferențe majore în cazul mai multor probleme.

„Capacitatea de a lua telefonul și de a comunica în caz de criză. Asigurarea că forțele militare americane și chineze au un canal de contact,” a subliniat Biden în fața jurnaliștilor de la Casa Albă.

„Nu ne propunem să ne deconectăm de China, ci să schimbăm relația într-o direcție mai bună.”

Cei doi lideri urmează să se întâlnească la Filoli Estate, un muzeu într-o casă din mediul rural situat la aproximativ 25 de mile sud de San Francisco, conform a trei oficiali de rang înalt din administrație. Oficialii au solicitat anonimatul pentru a discuta despre locație, care încă nu a fost confirmată de Casa Albă și guvernul chinez, notează Ibc.uk.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat marți că cele două țări au convenit să „depună eforturi pentru a tripla capacitatea globală de energie regenerabilă până în 2030”, având ca scop intensificarea energiei eoliene, solare și a altor surse de energie regenerabilă.

Această declarație vine după întâlnirea din această lună dintre John Kerry, emisarul pentru climă al lui Biden, și omologul său chinez, Xie Zhenhua, la proprietatea Sunnylands din sudul Californiei, pentru discuții pe această temă.

De asemenea, un oficial american a confirmat că Biden și Xi urmează să anunțe un acord care ar restabili discuțiile în cadrul Acordului Consultativ Maritim Militar, folosit de marinele și forțele aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului din China și SUA pentru a îmbunătăți siguranța în aer și pe mare. Până în 2020, aceste întâlniri se desfășurau regulat încă din 1998.

Biden a ajuns în San Francisco marți după-amiază, iar Xi a aterizat puțin timp după.

Relația complexă și îndelungată dintre SUA și China a fost tensionată în ultimul an din cauza mai multor factori, inclusiv incidente precum doborârea unui balon de spionaj chinez și nemulțumirea Chinei față de vizita în SUA a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen în acest an.

Discuțiile de la Filoli oferă liderilor oportunitatea de a reduce tensiunile într-un decor pitoresc.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că Biden vine la întâlnirea de miercuri cu o poziție puternică.

„Nu va ezita să se confrunte acolo unde este necesară confruntarea în chestiuni în care nu suntem de acord cu președintele Xi și cu RPC,” a subliniat Kirby, folosind inițialele pentru Republica Populară Chineză., notează sursa menționată.

De asemenea, Biden va încerca să folosească summitul liderilor din Asia-Pacific pentru a demonstra că Statele Unite sunt angajate și au resursele necesare pentru a se concentra pe regiune, chiar și în timp ce se confruntă cu numeroase crize de politică externă și internă.

Casa Albă dorește să arate că Biden poate rămâne concentrat pe Pacific, încercând în același timp să prevină escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas într-un conflict regional mai amplu și să convingă politicienii republicani să continue să aloce miliarde de dolari pentru efortul costisitor al Ucrainei de a respinge invazia Rusiei, care durează de aproape 21 de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel