Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi la Madrid că Spania găzduieşte un summit al NATO ''cu adevărat istoric'', într-un moment cheie al Alianţei în contextul invaziei ruse în Ucraina.
Biden a avut înaintea începerii summitului o întrevedere de circa o oră cu gazda acestuia, premierul spaniol Pedro Sanchez, după care cei doi au făcut declaraţii în faţa presei, fără a accepta întrebări din partea jurnaliştilor, potrivit Agerpres.
Suntem aici împreună pentru a apăra securitatea noastră comună şi a pune accentul pe ea, consolidând alianţa noastră transatlantică şi răspunzând provocării cu care ne confruntăm astăzi, a spus preşedintele american, cu referire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, care, a adăugat el, a zdruncinat pacea în Europa şi regulile postbelice.
Premierul socialist spaniol şi preşedintele democrat american au semnat o declaraţie comună prin care au reînnoit bazele relaţiei bilaterale americano-spaniole în materie de apărare, drepturi ale omului, egalitate de gen, imigraţie, etc.
Biden a confirmat că Statele Unite vor disloca la baza navală spaniolă de la Rota încă două distrugătoare, pe lângă cele patru existente.
Mai devreme, consilierul său diplomatic şi militar Jake Sullivan a spus că Statele Unite vor face la summitul NATO de la Madrid anunţuri precise despre noile angajamente militare terestre, navale şi aeriene pe termen lung în Europa, în special în estul continentului, iar un anumit număr de state membre ale NATO de asemenea vor promite suplimentarea contribuţiilor lor în materie de apărare a flancului de est, cu un accent special pe Marea Baltică.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat deja luni că printre deciziile summitului se vor număra creşterea efectivelor forţei de răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari şi consolidarea la nivel de brigadă a grupurilor de luptă ale Alianţelor de pe flancul estic, unde vor fi de asemenea prepoziţionate cantităţi suplimentare de echipamente şi materiale militare.
La acest summit va fi adoptat un nou concept strategic pentru noua realitate de securitate, iar pe agenda reuniunii se va afla şi o dezbatere despre China, a menţionat de asemenea Stoltenberg.
Citește și...
Liderii democrațiilor bogate ale Grupului celor Șapte spun că vor fi alături de Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie” prin ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și susținând angajamentele de securitate pentru Kiev într-o înțelegere postbelică.
„Vom continua să oferim sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic și să fim alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”, au spus liderii într-un comunicat, conform AlJzeera.
Liderii statelor membre G7 s-au amuzat duminică pe seama lui Vladimir Putin. Aceștia au glumit pe seama imaginii virile afişate în mod voluntar de preşedintele rus Vladimir Putin, întrebându-se dacă pot să-şi scoată sacoul - sau chiar mai mult - în deschiderea summitului G7 în Germania, relatează Agerpres, citând AFP.
"Ne păstrăm sacourile? Sau le scoatem?", a întrebat premierul britanic Boris Johnson, aşezându-se la masa de lucru din castelul Elmau, în Germania, unde cancelarul Olaf Scholz este gazda summitului G7, care grupează SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Japonia, la reuniune participând şi conducerea UE.
Premierul canadian , Justin Trudeau, a sugerat să se aştepte momentul şedinţei foto oficiale pentru a-şi scoate sacourile, dar Boris Johnson a replicat: "Trebuie să arătăm că suntem mai puternici decât Putin!". Iar gluma lui a generat altele.
"Avem dreptul la o demonstraţie de echitaţie cu torsul gol", a continuat Trudeau, referindu-se la o faimoasă fotografie a lui Vladimir Putin călare, cu bustul gol, din 2009. Vezi FOTO AICI.
"Echitaţia este un lucru bun", a replicat sobră Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, singura femeie la această reuniune, aparent fără să se pronunţe asupra problemei vestimentare în sine.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News