Joe Biden: Sper ca încetarea focului în Gaza să poată fi convenită "până la sfârșitul weekendului"

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Negocierile sunt în curs de desfășurare pentru o încetare a focului de câteva săptămâni între Israel și Hamas pentru a permite eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza de către gruparea militantă.

Președintele american a făcut aceste remarci în timpul unei vizite neanunțate la gelateria Van Leeuwen, aflată lângă 30 Rock din New York, luni.

Flancat de Seth Meyers, gazda emisiunii de noapte, Biden a fost întrebat de reporteri când crede că ar putea începe o încetare a focului în Gaza.

În mod surprinzător, el a spus că speră ca acesta să aibă loc "până la sfârșitul weekend-ului".

"Consilierul meu pe probleme de securitate națională (Jake Sullivan) îmi spune că suntem aproape, suntem aproape, nu am terminat încă. Speranța mea este că până lunea viitoare vom avea o încetare a focului", a spus el. 

Negocierile sunt în curs de desfășurare pentru o încetare a focului de câteva săptămâni între Israel și Hamas pentru a permite eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza de către gruparea militantă, în schimbul eliberării de către Israel a sute de prizonieri palestinieni.

Pauza de șase săptămâni propusă pentru încetarea luptelor ar include, de asemenea, permisiunea ca sute de camioane să livreze zilnic în Gaza ajutoarele de care au nevoie disperată.

"Discuțiile de proximitate" sunt găzduite de Qatar, iar mediatorii se întâlnesc separat cu delegații din ambele părți.

Hamas spune că nu îi va elibera fără un acord care să ducă la încetarea permanentă a războiului.

Cu toate acestea, prezența atât a reprezentanților israelieni, cât și a celor ai Hamas a sugerat că negocierile sunt mai avansate decât oricând de la începutul lunii februarie, când Israelul a respins o contraofertă a Hamas pentru un armistițiu de patru luni și jumătate.

În public, ambele părți au continuat să adopte poziții foarte îndepărtate în ceea ce privește obiectivele finale ale unui armistițiu, în timp ce se învinuiau reciproc pentru că întârzie negocierile.

Israelul afirmă că va accepta doar o pauză temporară a luptelor pentru a asigura eliberarea ostaticilor. Hamas spune că nu îi va elibera fără un acord care să ducă la încetarea permanentă a războiului.

După ce s-a întâlnit cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, șeful izolat al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că grupul său a acceptat eforturile mediatorilor de a pune capăt războiului și a acuzat Israelul că trage de timp.

"Nu vom permite inamicului să folosească negocierile ca acoperire pentru această crimă", a declarat el.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit pentru un acord, iar acum depinde de Hamas să renunțe la cererile pe care le-a descris ca fiind "aberante" și "de pe altă planetă".

Între timp, Israelul continuă planurile pentru o operațiune militară în Rafah - o operațiune despre care spune că va avea loc dacă ostaticii nu sunt returnați până la 10 martie, când începe Ramadanul.

Netanyahu a declarat, luni, că Forțele de Apărare israeliene au propus cabinetului de război al țării o strategie pentru evacuarea civililor din "zonele de luptă".

Aliații Israelului, inclusiv SUA, au declarat că operațiunea nu ar trebui să continue fără un plan "credibil" de protecție a civililor.

Mai mult de un milion de palestinieni strămutați sunt înghesuiți în orașul Rafah și în zonele înconjurătoare, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel