Lai Ching-te, până acum vicepreşedinte al Taiwanului, a câştigat alegerile prezidenţiale. Acesta respinge presiunea chineză şi afirmă că se opune Chinei, dar că va fi deschis dialogului. Preşedintele american Joe Biden a declarat, la scurt timp după anunţarea rezultatelor, că "SUA nu susţine independenţa".
Preşedintele american Joe Biden a declarat că SUA nu susţine independenţa Taiwan-ului, la scurt timp după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale.
"Nu susţinem independenţa", a declarat Joe Biden, întrebat despre victoria lui Lai Ching-te. Cu câteva ore înainte de alegeri, Washington-ul avertizase că "ar fi de neacceptat ca orice ţară să se amestece în alegeri".
Anthony Blinken, secretar de stat american, a declarat că SUA "vrea să menţină pacea în zonă, dar şi stabilitatea, şi speră în rezolvarea problemelor pe cale paşnică". De asemenea, acesta a transmis felicitări lui Lai Ching-te pentru victorie, dar spune că SUA va lucra în continuare cu Taiwan, ca parte a relaţiilor neoficiale, consistente cu politica de "o singură China", conform Reuters.
UE a transmis felicitări alegătorilor din Taiwan
Uniunea Europeană a salutat desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi legislative în Taiwan şi i-a felicitat într-un comunicat pe "toţi alegătorii care au participat la acest exerciţiu democratic", fără a-l menţiona însă pe preşedintele ales Lai Ching-te, transmite France Presse.
UE rămâne preocupată de tensiunile tot mai mari din strâmtoarea Taiwan şi se opune oricărei încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul, se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. UE subliniază că pacea şi stabilitatea în strâmtoare sunt esenţiale pentru securitatea şi prosperitatea în regiune şi în lume.
Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare, şi-a păstrat puterea, candidatul său, Lai Ching-te, cunoscut şi sub numele de William Lai, fiind ales preşedinte în locul preşedintelui demisionar Tsai Ing-Wen.
În Taiwan, acesta este primul partid politic care câştigă trei mandate consecutive de când populaţia din această ţară insulară democratică a început să îşi aleagă direct preşedintele în 1996.
Este de aşteptat ca rezultatul să irite Beijingul din cauza rezistenţei DPP faţă de regimul chinezesc, comentează DPA.
Ceilalţi doi candidaţi, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani, candidat din partea Kuomintang (KMT), care pledează pentru legături mai strânse cu Beijingul, şi Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, din partea micului Partid Popular din Taiwan (TPP) care se prezintă ca fiind anti-sistem, şi-au recunoscut înfrângerea.
Toţi trei au făcut apel la menţinerea statu quo-ului în Taiwan dacă vor fi aleşi, fără a urmări nici independenţa insulei şi nici unificarea acesteia cu China continentală, scrie Kyodo.
China, care urmăreşte reunificarea Taiwanului, prin forţă dacă este necesar, l-a acuzat pe Lai că este un susţinător al independenţei şi un "perturbator". Cele două părţi au fost guvernate separat de când s-au despărţit în 1949 din cauza unui război civil, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu