Joe Biden spune că Statele Unite ale Americii nu doresc să-l înlăture pe Vladimir Putin de la putere în Rusia.
Președintele Joe Biden a făcut anunțul despre trimiterea sistemelor de rachete cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina într-un eseu publicat în New York Times.
Dar, dincolo de arme, președintele a atins și alte probleme cheie ale conflictului. El a declarat direct, de exemplu, că SUA nu vor încerca să-l înlăture pe Vladimir Putin de la putere. Acesta a scris:
„Oricât de mult nu sunt de acord cu domnul Putin... Statele Unite nu vor încerca să provoace înlăturarea lui. Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict“, a spus Biden.
Președintele a adăugat apoi că SUA nu vor încerca să prelungească conflictul doar pentru a provoca daune Rusiei. El a subliniat, de asemenea, că SUA nu doresc război între NATO și Rusia și a încercat să liniștească Moscova că nu va încuraja Ucraina să lovească în afara teritoriului său.
Comentariul său despre înlăturarea lui Putin de la putere pare să clarifice comentariile anterioare pe care le-a făcut în timpul unui discurs în Polonia, în martie. La sfârșitul acelui discurs, Biden a spus despre președintele rus:
„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere“, a spus, în martie, Joe Biden.
Analiștii au sugerat că acest comentariu risca să ducă la escaladarea războiului. Un purtător de cuvânt al guvernului rus la descris ca fiind „uimitor”, iar oficialii Casei Albe au încercat rapid să revină asupra lui.
„Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, a spus un oficial al administrației Biden la scurt timp după, conform BBC.
Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris preşedintele Joe Biden într-un articol pentru New York Times, a transmis miercuri AFP.
Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare. El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Aceste echipamente fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari, despre care urmează să fie publicate detalii miercuri (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News