Joe Biden a vorbit despre planurile sale pentru Vladimir Putin.
Președintele american Joe Biden a declarat că nu are planuri imediate de a-l contacta pe Vladimir Putin, dar că este pregătit să vorbească cu președintele rus dacă acesta își manifestă interesul de a pune capăt războiului din Ucraina, însă numai după consultări cu aliații NATO.
„Nu am planuri imediate să-l contactez pe domnul Putin”, a spus Joe Biden la o conferință de presă la Casa Albă, după discuții cu omologul francez Emmanuel Macron.
„Sunt pregătit să vorbesc cu domnul Putin, dacă de fapt va fi interesat să decidă să caute o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut asta încă”.
Preşedinţii Biden și Macron au promis solidaritatea țărilor lor cu Ucraina împotriva războiului declanşat de Rusia și au promis că vor colabora pentru a face față dificultăților economice provocate de conflict. Preşedintele Biden a pus sarcina de a pune capăt războiului, care a început o dată cu invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, direct în sarcina lui Vladimir Putin.
„Există o modalitate prin care acest război să se termine, o modalitate rațională: Putin s-ar putea retrage din Ucraina. Se pare că nu va face asta. Plătește un preţ foarte ridicat pentru că nu face asta”, notează Rador.
Noul guvern de extremă dreapta al Italiei a emis joi un decret ce validează continuarea furnizării de arme către Ucraina în 2023, în continuitatea politicii duse de administraţia precedentă, informează AFP.
Decretul prelungeşte până pe 31 decembrie 2023 autorizaţia privind "transferul de mijloace, de materiale şi de echipamente militare către autorităţile guvernamentale ale Ucrainei", potrivit comunicatului.
După ce şi-a preluat mandatul în octombrie, şefa guvernului italian Giorgia Meloni, lidera partidului post-fascist Fratelli d'Italia, a reiterat sprijinul său pentru Kiev şi importanţa NATO. În primul său discurs susţinut în Parlament, ea a promis că va "continua să fie un partener fiabil al NATO în susţinerea Ucrainei".
Predecesorul ei Mario Draghi era un susţinător ferm al Ucrainei, însă problema livrării de arme către Kiev a divizat Mişcarea 5 Stele, membră a coaliţiei aflate la putere, provocând căderea guvernului şi noi alegeri care au condus-o pe Giorgia Meloni la guvernare.
Parlamentul italian are acum 60 de zile pentru a transforma decretul în lege.
În pofida eforturilor Giorgiei Meloni de a-i asigura pe aliaţii occidentali de sprijinul Italiei pentru politica UE şi NATO asupra Ucrainei, în special în ceea ce priveşte sancţiunile, legăturile strânse pe care doi dintre partenerii săi din coaliţie le au cu Moscova au suscitat întrebări. Matteo Salvini şi partidul său Liga, la fel ca fostul premier Silvio Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, afişează de multă vreme relaţii bune cu Kremlinul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu