Președintele SUA, Joe Biden, va avea o discuție telefonică cu omologul său chinez, Xi Jinping.
Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping, "vor avea ocazia să aibă o convorbire în următoarele săptămâni", a declarat luni principalul consilier diplomatic al președintelui SUA, Jake Sullivan, pentru jurnalişti, în marja summitului G7 din Germania, relatează Agerpres, citând AFP.
Fără a preciza forma sau data acestei viitoare conversaţii, oficialul american a afirmat că la nivelul G7, ca şi la cel al NATO, a existat "întotdeauna mai multă convergenţă asupra provocărilor" legate de ambiţiile chineze.
Jake Sullivan a dat însă asigurări că "competiţia nu înseamnă confruntare", într-un moment în care relaţiile dintre cele două superputeri sunt extrem de tensionate, fie că este vorba despre războiul din Ucraina, despre Taiwan sau subiecte economice.
În legătură cu acest ultim punct, se apropie un termen important: pe 6 iulie, în câteva zile, vor expira, teoretic, suprataxele vamale pe importuri din China în valoare de 34 de miliarde de dolari, decise de fostul preşedinte Donald Trump, la apogeul războiului comercial dintre Statele Unite şi China.
Actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, a repetat în ultimele săptămâni că nu a decis încă dacă va menţine sau nu tarifele vamale punitive.
Chiar şi în cadrul administraţiei sale, subiectul provocă diviziuni. Unii cer ridicarea acestor tarife, în numele luptei împotriva inflaţiei galopante, alţii cred, dimpotrivă, că ar fi o greşeală ca Washingtonul să se priveze de orice pârghie comercială în faţa unei Chine din ce în ce mai ambiţioase din punct de vedere industrial şi tehnologic.
Cât de izolat este Vladimir Putin? Summit-ul BRICS (acronimul pentru Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) îi oferă Ţarului posibilitatea de a mai scăpa de definiţia de paria mondială, cu prezenţa în lumina reflectoarelor a unei întâlniri internaţionale majore, pentru prima dată de la invazia declanşată pe 24 februarie.
Prietenul său chinez Xi Jinping, brazilianul Jair Bolsonaro, indianul Narendra Modi şi sud-africanul Cyril Ramaphosa s-au întâlnit doar virtual. Gazdă este Xi, care, din ianuarie 2020, de când a explodat coronavirusul, preferă doar la videoconferinţele. BRICS nu înseamnă puţin lucru: cele 5 ţări reprezintă 40% din populaţia lumii şi 23% din PIB-ul global.
Preşedintele chinez a vorbit imediat despre economie, contestând încă o dată sancţiunile occidentale impuse Moscovei: „S-a dovedit că sunt un bumerang, transformă relaţiile economice în arme”.
Xi continuă să nu condamne invazia Ucrainei şi a adăugat că „această criză arată cum extinderea alianţelor militare, căutarea obsesivă a securităţii pentru o parte în detrimentul alteia nu duc decât la o dilemă, deoarece securitatea este indivizibilă”.
Solidaritatea şi prietenia dintre China şi Rusia se bazează pe suspiciunea comună faţă de Statele Unite şi NATO. Cert este că industriile de stat chineze, în ultimele luni au avut grijă să nu se grăbească să sară în ajutorul ruşilor, să păstreze relaţiile economice vitale cu americanii şi cu europenii. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News