Joe Biden va participa la reuniunea G7 şi la summitul NATO.
Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va veni în Europa la sfârşitul lunii iunie pentru a participa la reuniunea Grupului G7, în Germania, şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice, în Spania.
"Preşedintele Joseph R. Biden se va deplasa în orăşelul Schloss Elmau, situat în sudul Germaniei, pe 25 iunie, pentru a participa la reuniunea liderilor G7. Preşedintele SUA şi liderii G7 vor discuta despre o serie de probleme globale presante, inclusiv despre sprijinul neclintit al G7 pentru o Ucraină democratică, suverană şi prosperă, despre rezilienţa economică şi democratică, despre contracararea crizei climatice, despre dezvoltarea infrastructurii, securitatea în materie de sănătate la nivel mondial şi despre crizele alimentară şi energetică generate de războiul de agresiune al Rusiei", anunţă Preşedinţia SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial.
"Pe 28 iunie, preşedintele se va deplasa la Madrid, pentru Summitul NATO 2022. Liderii statelor aliate vor aproba noul Concept Strategic, pentru a ghida transformarea NATO în următorul deceniu, de la consolidarea mijloacelor de disuasiune şi apărare la construirea structurilor de rezilienţă împotriva ameninţărilor transnaţionale, inclusiv cele de tip cibernetic şi climatic, la aprofundarea parteneriatelor cu state din Europa şi din Asia, în scopul consolidării ordinii internaţionale bazate pe reguli", subliniază Casa Albă.
Înaintea participării la reuniunea G7 şi la summitul NATO, preşedintele Biden va efectua un turneu în Orientul Mijlociu, urmând să aibă vizite inclusiv în Israel, în teritoriul palestinian Cisiordania şi în Arabia Saudită.
Anunţul, făcut cu ocazia Summitului Americilor ce are loc la Los Angeles, vizează să 'ofere oamenilor din regiune speranţa de a-şi construi vieţi prospere şi în securitate la ei acasă', arată un comunicat al Casei Albe, emis înaintea sosirii miercuri la reuniune a preşedintelui Joe Biden.
Aceste angajamente ale unor companii private vin să se adauge sumei de 1,2 milioane de dolari anunţate anul trecut pentru Salvador, Guatemala şi Honduras, trei ţări de unde pornesc cu regularitate caravane de migranţi spre SUA.
Văzut de preşedintele Biden drept o ocazie de a relansa dialogul cu America Latină pe subiecte cruciale precum imigraţia, Summitul Americilor s-a deschis luni la Los Angeles, într-un context diplomatic delicat, preşedintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador luând decizia de a boicota evenimentul.
Absenţa sa se face simţită deosebit de acut, mai ales că mii de migranţi s-au pus în mişcare luni în sudul Mexicului cu intenţia de a trece graniţa în SUA.
O altă absenţă, de ultim moment, este cea a preşedintelui uruguayan Luis Lacalle Pou, diagnosticat pozitiv la coronavirusul SARS-CoV-2.
Cuba, Nicaragua şi Venezuela nu sunt invitate la Summitul Americilor din cauza unor 'rezerve' legate de 'lipsa de spaţiu democratic şi de respectare a drepturilor omului', a confirmat luni pentru AFP un responsabil de la Casa Albă.
Estimând că 23 de lideri vor veni la Los Angeles, un înalt responsabil din administraţia americană a apreciat că prezenţa va fi 'echivalentă sau chiar mai numeroasă' decât la ediţiile precedente.
Summitul Americilor a fost deschis în 1994 la Miami de preşedintele Bill Clinton, dornic să lanseze un vast acord regional de liberalizare a comerţului.
Numărul persoanelor care încearcă să ajungă în Statele Unite după ce au fugit de sărăcia şi violenţa din America Centrală sau Haiti este în creştere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu