Joe Biden, vizită în Marea Britanie înainte de Summitul NATO. Bombele cu dispersie, controversa momentului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele SUA, Joe Biden, va merge prima oară în Marea Britanie la sosirea în Europa.

Președintele american Joe Biden va veni în Europa înainte de Summitul NATO, după ce mai mulți aliați au pus la îndoială decizia sa de a trimite bombe cu dispersie în Ucraina, conform BBC. Marea Britanie și Canada se numără printre cei care au exprimat îngrijorare cu privire la furnizarea bombelor, care sunt interzise pe scară largă din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru civilii.

SUA spun că acestea sunt necesare deoarece stocurile de arme ale Ucrainei se epuizează. Biden va sosi mai întâi în Marea Britanie, duminică seara, înainte de a merge în Lituania pentru summitul NATO de săptămâna aceasta. Luni, el se va întâlni cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak pentru a discuta diverse probleme, inclusiv războiul din Ucraina. De asemenea, se va întâlni pentru prima dată cu regele Charles de când acesta a fost încoronat.

Finlanda, participare ca membru deplin pentru prima oară

Membrii NATO se vor întâlni apoi la Vilnius marți și miercuri. Finlanda va participa la primul său summit de la aderarea în aprilie. Planurile Suediei de a face același lucru au fost blocate de Turcia, care o acuză de adăpostirea teroriștilor.

Joe Biden se așteaptă să obțină mai mult sprijin din partea dlui Sunak pentru a ajuta la încheierea unui acord cu Turcia. Subiectul este de așteptat să fie pe agenda NATO din Lituania - alături de creșterea stocurilor de muniție și revizuirea planurilor de apărare.

Ucraina nu intră în NATO până când războiul nu se încheie

Ucraina are propriile ambiții de a adera la NATO. Dar vorbind cu CNN înainte de călătoria sa, președintele SUA a spus că acest lucru nu se poate întâmpla până când războiul se va termina - în conformitate cu politica de lungă durată a alianței.

Invocând pactul de apărare comună al NATO, Joe Biden a subliniat că membrii alianței se angajează să protejeze “fiecare centimetru” al teritoriului celorlalți - ceea ce înseamnă că “dacă războiul continuă, atunci suntem cu toții în război”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acceptat anterior această poziție, solicitând un “semnal” că țara sa va putea adera la alianță atunci când războiul se va termina. El este de așteptat să participe la summitul de săptămâna aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel