John Goodenough, pionier în domeniul bateriior Lithium-ion, a murit la vârsta de 100 de ani

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

A murit John Goodenough, pionier în dezvoltarea bateriilor Lithium-ion, cruciale pentru maşinile electrice, a murit la vârsta de 100 de ani. 

Goodenough "a fost un lider la vârful cercetării ştiinţifice în numeroasele decenii ale carierei sale", a declarat Jay Hartzell, preşedintele Universităţii statului Texas, de la Austin, unde Goodenough a predat timp de 37 de ani, conform Agerpres.

În urmă cu trei ani, Goodenough a primit Premiul Nobel pentru Chimie, alături de Stanley Whittingham şi Akira Yoshino, pentru cercetările din domeniul acestor baterii, devenind cel mai în vârstă laureat al acestui premiu. 

"Acest tip de baterii reîncărcabile se află la baza electronicelor wireless, aşa cum sunt telefoanele mobile şi laptopurile", remarca Academia Regală Suedeză în comunicatul care însoţea decernarea premiului Nobel pentru Chimie din 2019.

În ultimii ani John Goodenough şi echipa sa de cercetători au explorat noi direcţii în domeniul stocării energiei, printre care o baterie din "sticlă" cu electrolit în stare solidă şi litiu sau electrozi de sodiu metalic.

De asemenea, Goodenough a fost printre primii care au dezvoltat catozi din fosfat de litiu-fier (LFP) ca o alternativă la catozii bazaţi pe nichel şi cobalt.

John Goodenough s-a născut la 25 iulie 1922 la Jena, Germania, din părinţi americani. După ce a absolvit matematica la Universitatea Yale, Goodenough a obţinut un master şi titlul de doctor în fizică la Universitatea din Chicago. El a devenit mai întâi cercetător şi apoi s-a impus ca lider de echipă la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi apoi a condus laboratorulde chimie anorganică al Universităţii Oxford.

Pantofii care îți încarcă telefonul mobil în timp ce mergi, invenţia unui student din Cluj

Neobişnuita invenție a fost prezentată dascălilor în finala concursului „Internet of Things Student Challenge” care s-a desfășurat la Cluj-Napoca. În această finală au ajuns doar 25 de echipe formate din studenții departamentului de automatică de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. „Avem o talpă de papuc prin care ne putem monitoriza paşii şi procentajul unei baterii, care este încărcată prin apăsare. Tot acest prototip este încărcat prin energie solară”, a explicat studentul.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel