Secretarul american de Stat John Kerry a discutat, marți, cu președintele rus Vladimir Putin și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în Rusia.
Serghei Lavrov a afirmat că SUA şi Rusia trebuie să rezolve conflictul din Ucraina pe cale diplomatică.
"E o surpriză pentru noi. Pentru marile puteri e probabil efectul unor discuţii pregătitoare, al unor exerciţii în timp de diplomaţie de culise, care iată că au şi un rezultat. Asistăm probabil la desfăşurarea unor secvenţe spre o posibilă pace, spre un posibil acord care să depăşească Minsk II în ce priveşte Ucraina, relaţiile ruso-ucrainene şi prin consecinţă şi cu ceilalţi", a comentat jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.
Analistul a adăugat: "Până acum nu au discutat despre asta. Nu uitaţi că SUA s-au abţinut să participe la acest dialog, care a fost Minsk I, Minsk II. Americanii au fost mai degrabă eluzivi, retraşi. Exista o postură fermă, apăsată a republicanilor în congres, care vroiau să livreze arme letale defensive ucrainenilor. Germanii, alţi parteneri occidentali, s-au opus, administraţia Obama, de asemenea, s-a opus. De fapt, aceste arme letale defensive pentru ucraineni sunt mai ales pentru republicani o armă cu efect prematur, letală, sau dacă nu letală, ofensivă anti-Obama. Şi lucrurile au rămas aşa. Iată că acum, când America face primul pas spre o redeschidere a dialogului cu Rusia, prin miniştrii de externe, anunţă şi metodele acestei posibilităţi de revenire la normalitate. Metoda diplomatică. E pentru prima oară când se vorbeşte despre asta în mod explicit. Până acum nu au fost excluse metodele de sancţionare economică, eventual militară, de îngheţare a relaţiilor diplomatice".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News