Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că ''absolut nimic şi nimeni'' nu îl va împiedica să îşi facă în continuare treaba, după ce săptămâna aceasta a trecut de o moţiune de cenzură în cadrul propriului său grup parlamentar conservator care i-a slăbit poziţia de lider, relatează EFE.
Boris Johnson a apărut miercuri în faţa Camerei Comunelor (camera inferioară) în sesiunea săptămânală de întrebări ale premierului, pentru prima dată după moţiunea de cenzură internă de luni, din care a ieşit învingător cu sprijinul a 211 deputaţi conservatori faţă de 148 care au votat împotriva sa, un rezultat care l-a plasat într-o poziţie delicată.
Pe fondul unei atmosfere aprinse în parlament, Johnson s-a confruntat miercuri cu critici dure din partea membrilor opoziţiei, cum ar fi deputata laburistă Angela Eagle, care a subliniat că votul a arătat cât de detestat este premierul, şi asta doar în cadrul propriului partid.
Administraţia sa este prea distrasă de diviziunile sale interne pentru a gestiona provocările cu care ne confruntăm. Poate premierul să explice, dacă 148 de parlamentari din partidul său nu au încredere în el, cum naiba ar trebui să procedeze această ţară?", a spus aceasta.
În replică, Johnson a dat asigurări că "absolut nimic şi nimeni" nu va împiedica guvernul său să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de poporul britanic şi a subliniat că va continua să îşi facă treaba.
În timpul discursului său, liderul conservator a promis că vor exista noi măsuri de stimulare a proprietăţii locuinţelor în ţară, afirmând că guvernul intenţionează să "extindă proprietatea locuinţelor pentru milioane de cetăţeni" şi să reducă "costurile pentru întreprinderi".
Johnson se confruntă, de asemenea, cu o anchetă parlamentară pentru a afla dacă a minţit în faţa Camerei Comunelor în legătură cu scandalul "partygate" privind petrecerile ilegale organizate în birourile publice în timpul pandemiei, ceea ce i-ar putea ameninţa funcţia sa dacă se dovedeşte că a făcut acest lucru.
Pe 23 iunie vor avea loc alegeri parţiale în Anglia în circumscripţiile conservatoare din Wakefield, unde conservatorii au preluat puterea în 2019 împotriva pronosticurilor, şi în Tiverton şi Honiton, în mod tradiţional controlate de conservatori. Rezultatele acestor alegeri vor fi folosite pentru a evalua sprijinul electoratului pentru partid, notează Agerpres.
Deputaţii conservatori britanici au votat luni seara pentru a decide dacă vor sau nu destituirea premierului Boris Johnson din funcţie, a cărui poziţie a fost şubrezită de scandalul 'partygate', transmite AFP.
Boris Johnson a obţinut votul de încredere al Partidului Conservator şi va rămâne în funcţie.
Johnson a obţinut 211 voturi favorabile şi 148 de voturi împotrivă în rândul deputaţilor Partidului Conservator, astfel că rămâne preşedinte al formaţiunii politice şi prim-ministru.
"Pot raporta că au fost depuse în total 359 de buletine de vot (...), iar voturile în favoarea menţinerii încrederii în liderul Boris Johnson au fost 211, iar împotrivă au fost 148 de voturi. Prin urmare, pot anunţa că partidul are încredere în premier", a anunţat luni seară sir Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922 din Partidul Conservator.
Rezultatul este mai slab decât cel obţinut în 2018 de premierul Theresa May, notează postul de televiziune Sky News.
Moţiunea de cenzură nu s-a referit doar la petrecerile din pandemie, ci şi la efectele Brexit şi la politicile generale ale Guvernului, a afirmat, înaintea votului, un politician conservator.
"Nu este vorba doar de scandalul referitor la petreceri. Sunt problemele centrale, inclusiv cele în materie de azil şi imigraţie, încălcarea Protocolului Brexit în Irlanda de Nord", a declarat deputatul conservator Jesse Norman.
"Este necesară o nouă conducere a Partidului Conservator, o forţă unificatoare şi pozitivă", subliniase Norman, denunţând inclusiv "centralizarea puterii" la Downing Street. Vezi articolul inițial aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu