Sindicatele franceze anunță proteste la nivel național pentru a-l forța pe președintele francez Emmanuel Macron să renunțe la reforma pensiilor care afectează lucrătorii din diferite domenii.
Haos în Franța, în timp ce sindicatele și protestatarii solicită o grevă la nivel național de ”Joia Neagră” asupra planurilor de pensii ale guvernului. Ziua protestului va fi prima provocare semnificativă care va stabili amploarea voinței publicului de a face presiuni asupra președintelui francez, Emmanuel Macron, să renunțe la planurile de creștere a vârstei oficiale de pensionare. În acest scop, liderii sindicali francezi au îndemnat la ”mobilizarea masivă”.
Se anticipează că trei sferturi dintre profesori se vor alătura grevei. Majoritatea trenurilor nu vor funcționa, serviciile de metrou din Paris vor fi afectate semnificativ, iar zborurile sunt de așteptat să fie anulate. Șoferii de camioane, curierii, lucrătorii rafinăriilor de petrol și companiile de livrare au anunțat că se vor alătura grevelor, scrie Al Mayadeen.
Pentru prima dată în ultimii 12 ani, sindicatele și-au depășit relațiile adesea contradictorii și au găsit o cauză comună, deoarece liderii sindicali au declarat că joi va fi ”prima zi de mobilizare”, cerând renunțarea la planurile de pensii ”nedrepte și inutile”.
Într-un context similar, Philippe Martinez, șeful Confederației Generale a Muncii (CGT), principalul sindicat din Franța, a avertizat recent că Franța va avea un val de greve în masă la începutul anului 2023 dacă guvernul nu își va retrage reforma pensiilor.
Pe măsură ce iese la iveală specificul noii propuneri controversate de reformă a pensiilor a Guvernului francez, un sondaj a indicat că 52% dintre cei chestionați doresc să vadă că Franța se va confrunta cu o ”explozie socială” în lunile următoare, odată cu formarea unei ”mișcări de tip veste galbene”.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de institutul francez de sondaje Ifop, care a mai descoperit că 79% dintre respondenți consideră că scenariul unei ”explozii sociale” iminente, inclusiv o nouă mișcare de protest, este plauzibil.
Potrivit aceluiași sondaj, 48% dintre francezi sunt ”revoltați” de situația economică și socială a țării și doar 32% au declarat că sunt ”resemnați” față de situație, în timp ce doar 18% sunt ”încrezători”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News