Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îi răspunde fostului președinte al României, Emil Constantinescu, la scrisoarea din 27 iulie. Atitudinea CE în ceea ce privește evenimentele politice din vara acestui an s-au bazat pe o ”analiză echilibrată și imparțială,” scopul fiind de a asigura respectarea statului de drept, îi răspunde președintele Barroso lui Emil Constantinescu.
Emil Constantinescu a redactat în iulie o scrisoare pentru Jose Manuel Barroso, în care se arăta îngrijorat că mai mulți oficiali ai CE și PE au numit acțiunea de a-l suspenda pe președintele României, Traian Băsescu, o ”lovitură de stat.” Șeful statului din perioada 1996-2000, a subliniat că aceste etichetări nu au reușit decât să amplifice tensiunea politică din România.
Președintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a trimis, joi, o scrisoare de răspuns d-lui Constantinescu. În continuare, conținutul integral al epistolei:
”Stimate Domnule Președinte Constantinescu,
Vă mulţumim pentru scrisoarea dumneavoastră pe care am primit-o in data de 27 iulie 2012, în care prezentaţi opinia dumneavoastră cu privire la reacţia Comisiei Europene la evoluţia situaţiei politice şi instituţionale din această vară în România. Permiteţi-mi să clarific faptul că acţiunile Comisiei ca răspuns la aceste evoluţii sunt motivate exclusiv de necesitatea de a se asigura că statul de drept şi independenţa sistemului judiciar sunt pe deplin respectate. În mod evident, respectarea normelor constituţionale este de o importanţă fundamentală în acest context. Comisia are responsabilitatea de a se asigura că aceste principii democratice fundamentale ale Uniunii Europene sunt respectate pe deplin în toate statele membre. În raportul său, adoptat la 18 iulie în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, Comisia a luat toate măsurile necesare pentru a prezenta o analiză echilibrată şi imparţială a evoluţiilor care au loc în România. Recomandările Comisiei în atenţia României au fost clar direcţionate asupra obiectivului privind respectarea deplină a statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar. Înainte de sfârşitul anului, Comisia va publica un nou raport în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, în care va evalua dacă s-a răspuns preocupărilor sale şi dacă au fost restabilite controlul şi echilibrul democratic. Îmi exprim speranţa că veţi găsi utile aceste clarificări privind acţiunile Comisiei ca răspuns la evoluţia situaţiei politice şi instituţionale din România.
Cu deosebită consideraţie,
Domnului
Prof. Dr. Emil CONSTANTINESCU
Preşedintele României, 1996-2000”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu