Există tensiuni cu privire la suspendarea discuțiilor politice UE-Israel.
Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, a propus suspendarea oficială a dialogului politic cu Israelul în urma presupuselor încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional în Fâșia Gaza.
Propunerea lui Borrell a fost ridicată pentru prima dată în timpul unei reuniuni a ambasadorilor miercuri și va fi prezentată oficial lunea viitoare, când miniștrii afacerilor externe se vor reuni la Bruxelles, au declarat pentru Euronews un oficial UE și doi diplomați care cunosc procesul.
Suspendarea dialogului politic depinde de unanimitatea statelor membre, astfel încât planul este aproape sigur că va eșua, având în vedere diviziunile puternice cu privire la războiul Israel-Hamas.
Majoritatea vocilor care au luat cuvântul în timpul reuniunii au exprimat o opinie negativă, deși nu toți emisarii au luat cuvântul, au declarat sursele pentru publicația citată anterior.
Dar suspendarea, în sine, s-ar putea să nu fie adevăratul obiectiv al lui Borrell, al cărui mandat se apropie în curând de sfârșit. Ceea ce intenționează șeful politicii externe, a sugerat oficialul UE, este să oblige capitalele să declare fără ambiguitate care este poziția lor cu privire la comportamentul controversat al Israelului.
„Este, în primul rând, un semnal politic că ceva în relație este greșit. În același timp, ar fi o modalitate de a forța Israelul să își explice și să își justifice în sfârșit acțiunile”, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.
Propunerea lui Borrell se bazează pe Acordul de Asociere UE-Israel, care conține dispoziții obligatorii din punct de vedere juridic privind drepturile omului.
La începutul acestui an, Spania și Irlanda au redactat o scrisoare comună în care au solicitat o „revizuire urgentă” a acordului, având în vedere catastrofa umanitară crescândă pe care campania militară a Israelului a provocat-o în Fâșia Gaza, dens populată.
Demersul spaniol-irlandez a întâmpinat o rezistență puternică din partea unor țări precum Germania, Cehia, Austria și Ungaria, considerate printre cei mai fermi susținători ai Israelului în cadrul blocului comunitar. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a ignorat-o în mare măsură.
Borrell, a cărui gândire se aliniază adesea cu Madridul, nu a uitat niciodată cererea comună. Înaltul Reprezentant a încercat să convoace un Consiliu de Asociere cu Israelul pentru a discuta despre respectarea acordului său cu UE, dar acest lucru nu a avut încă loc.
De la începutul războiului Israel-Hamas, peste 1700 de israelieni și peste 43000 de palestinieni, inclusiv peste 13000 de copii palestinieni, ar fi fost uciși.
Israelul a fost criticat în mod repetat pentru obstrucționarea trecerii ajutoarelor umanitare și a activității UNRWA, agenția ONU de ajutorare a refugiaților palestinieni, pe care Guvernul premierului Benjamin Netanyahu intenționează să o interzică.
„Nu există niciun loc sigur în Gaza. Inclusiv în zonele sigure. Din păcate, toate părțile implicate în conflict nu respectă sfințenia locurilor care ar trebui să fie sigure pentru civili, inclusiv spitale și școli”, a declarat Scott Anderson, directorul afacerilor UNRWA în Gaza, pentru Euronews într-un interviu recent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu