Josep Borrell, semnal de alarmă în Orientul Mijlociu: Libanul nu trebuie ”atras într-un conflict regional. Nimeni nu va câștiga”

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Șeful diplomației europene, Josep Borrell a tras un puternic semnal de alarmă pe fondul conflictului din Orienjul Mijlociu și recomandă evitarea atragerii Libanului ”într-un conflic regional”.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat sâmbătă că Libanul nu trebuie să fie ”atras într-un conflict regional”, acest semnal de alarmă intervenind pe fondul confruntărilor din sudul țării între mișcarea șiită libaneză Hezbollah, aliată a grupării palestiniene Hamas din Fâșia Gaza, și armata israeliană, relatează AFP.

”Este imperativ de evitat o escaladare regională în Orientul Mijlociu, este absolut necesar să se evite ca Libanul să fie atras într-un conflict regional. De asemenea, transmit acest mesaj Israelului: nimeni nu va câștiga de pe urma unui conflict regional”, a declarat Borrell într-o conferință de presă la Beirut cu omologul său libanez Abdallah Bou Habib.

”Chiar şi războiul are reguli”, a afirmat Borrell, cerând Israelului să opteze pentru alte metode pentru a elimina gruparea islamistă palestiniană Hamas care să nu implice moartea ”atâtor oameni nevinovați”, potrivit EFE.

”Aşa cum am spus de multe ori, o oroare nu justifică o alta”, a declarat diplomatul spaniol în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.



”Israelul a declarat un război pentru a eradica Hamas, trebuie să existe o altă formă de a eradica Hamas care să nu implice moartea atâtor oameni nevinovați”, a insistat șeful diplomației europene.

Borrell se află într-o vizită oficială în Liban, în mijlocul unui nou vârf de tensiune între gruparea șiită libaneză Hezbollah și Israel, după ce marți un atac cu dronă atribuit statului israelian l-a ucis pe nr.2 al Hamas, Saleh al Arouri, la o periferie a Beirutului.

Citește și: Josep Borrell condamnă ”ferm” atacul terorist din Iran

Borrell: ”Nimeni nu va avea de câștigat de pe urma unui conflict regional”

”Nimeni nu va avea de câștigat de pe urma unui conflict regional, sunt aici pentru a studia situaţia și a contribui la o ieșire din criză (...) Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise pentru a trimite un semnal că războiul nu este singura opţiune, ci cea mai rea opţiune”, a spus Borrell în discursul său.

În cadrul acestor eforturi, șeful diplomației europene s-a întâlnit sâmbătă dimineaţă cu șeful misiunii ONU de menținere a păcii în Liban (UNIFIL), generalul spaniol Aroldo Lazaro, cu premierul libanez, Najib Mikati, iar apoi și cu ministrul libanez de externe, iar mâine își va continua misiunea în Arabia Saudită.

Între timp, facțiunea islamistă sunnită libaneză Jama'a Islamiya a anunțat sâmbătă, într-un comunicat, că a tras două salve de rachete spre Kiryat Shmona, în nordul Israelului, potrivit Reuters.

Atacul are loc după ce gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a declarat anterior că a lansat cel puțin 62 de rachete spre Israel sâmbătă dimineață, conform Agerpres.

Citește și: Liderul Hamas îi cere lui Blinken să acţioneze pentru "încheierea" ofensivei israeliene în Gaza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel