Josep Miquel Jornet a spus că următorul pas este „internetul nano-lucrurilor”.
Josep Miquel Jornet, invitat la Outlook, emisiune moderată de Radu Golban la DCNewsTV, este profesor la departamentul de Inginerie electrică și computerizată, director al Nanonetworking Ultrabroadband (UN) Laboratory și membru al Institutului pentru Internet Wireless of Things (Internetul lucrurilor) și al Centrului SMART de la Northeastern University.
„Într-adevăr, atunci când creezi o tehnologie, ea poate fi folosită pentru multe aplicaţii. Şi hai să ne întoarcem mult în timp, nu ştiu, când au fost create, de exemplu, cuţitele, când cineva s-a gândit că, dacă iei o piatră şi o pileşti, o poţi filosi să tai carne sau legume. Şi, desigur, cuţitul poate fi folosit să-ţi prepari cina sau poate fi folosit să omori pe cineva, şi totuşi el se găseşte de vânzare în orice magazin. Desigur, nu avem voie cu cuţite în avion, deci controlăm ca ele să nu ajungă în avioane, nu vrem cuţite în sălile de curs, deci controlăm să nu ajungă în clase, dar acest lucru nu a împiedicat oamenii să producă cuţite, şi cuţite din ce în ce mai bune. La fel cu ciocanele, cu orice. Toate aceste lucruri sunt adevărate. Când dezvoltăm o astfel de tehnologie, ştim că aceste tehnologii pot fi folosite pentru lucruri care nu ne plac. Este un risc pe care îl cunoaştem cu toţii, de aceea cred că toate cercetările pe care le facem mai întâi sunt publice, mereu spun acest lucru foarte deschis, tot ceea ce a realizat grupul meu de cercetare are scopul de a fi publicat, pentru a informa oamenii despre ce se întâmplă. Apoi, desigur, oamenii vor spune că aceste lucruri sunt bune din acest punct de vedere şi rele din alt punct de vedere. Este în regulă, de aceea avem Comisii de Etică”, a spus Josep Miquel Jornet.
„Dacă nu vrem inovaţie, haideţi să ne oprim din a crea cuţite mai bune, să scăpăm de comunicaţii, nu vom fi capabili să vorbim pentru că cineva va folosi aceeaşi tehnologie pe care tu sau eu o folosim pentru a vorbi, pentru a detona o bombă. Trebuie să fim atenţi atunci când dezvoltăm tehnologie şi să ne asigurăm că folosim această tehnologie în mod corect”, a subliniat Josep Miquel Jornet.
„Internetul lucrurilor în versiunea lui primitivă reprezintă ceea ce avem deja: faptul că poţi controla termostatul de acasă de pe telefonul mobil, asta înseamnă internetul lucrurilor. Aerul condiţionat lucrează autonom, faptul că există mai multe tipuri de dispozitive pe care le poţi controla de la distanţă, şi că acestea pot fi mutate, de exemplu jaluzelele din camera ta se pot rula în sus sau în jos în acelaşi timp, acesta este internetul lucrurilor. Dacă mă întrebi: funcţionează internetul lucrurilor, da, funcţionează, care este următorul pas? Următorul pas este internetul nano-lucrurilor, este ceva ce, împreună cu profesorul Achildes, coordonatorul meu de doctorat, am introdus în 2010, a sunat într-adevăr ştiinţifico-fantastic, futuristic, dar este ceva ce se va întâmpla în cele din urmă, este ceea ce se întâmplă când te gândeşti la corpul tău ca şi cum nu ar fi al tău, dar ca la o colecţie de lucruri, iar unele dintre aceste lucruri sunt celule. Nu suntem încă în acel punct, vom ajunge acolo, în mod cert.
În acest moment, există mult mai mulţi oameni care fac cercetări decât aveam acum 20 de ani, 40 de ani, nu? Aşadar, în acest moment, putem spune că în aproape toate ţările în curs de dezvoltare toată lumea merge la şcoală, mulţi oameni merg la liceu, la facultate, şi mulţi oameni, după facultate, au şansa să-şi continue studiile postuniversitare, să obţină un master sau să facă un doctorat. Ceea ce înseamnă că există mai mulţi oameni care sunt expuşi la cercetare, ceea ce înseamnă că există mai mulţi oameni care vor lucra în cercetare. Iar acesta este un lucru bun, înseamnă că accelerăm ritmul de a crea lucruri noi. Acesta este un lucru bun: există mai mulţi oameni cu acces la informaţii şi mai mulţi oameni care pot face lucruri”, a mai spus Josep Miquel Jornet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu