Jourova, în scandalul cu Ungaria, pe legea anti-LGBT: Dorinţa mea cea mai de preţ

Pixabay / Jourova, în scandalul cu Ungaria, pe legea anti-LGBT: Dorinţa mea cea mai de preţ
Pixabay / Jourova, în scandalul cu Ungaria, pe legea anti-LGBT: Dorinţa mea cea mai de preţ

Ungaria a fost avertizată din nou de Comisia Europeană în privința legii care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli.

Comisia Europeană a transmis miercuri un nou avertisment Ungariei pentru ca aceasta să renunţe la noua sa lege care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli şi pe care Bruxellesul o critică pentru că ar discrimina persoanele LGBT, avertizând Budapesta că în caz contrar s-ar putea adresa Curţii de Justiţie a UE (CJUE), relatează Agerpres, citând AFP.

În schimb, Comisia a admis că noul mecanism european ce condiţionează accesarea fondurilor europene de statul de drept nu se poate aplica în acest caz, după ce unii eurodeputaţi şi Suedia au făcut presiuni pentru a fi aplicat în această situaţie.

Guvernul de la Budapesta trebuie acum să răspundă unei scrisori a Comisiei Europene, prin care aceasta îşi exprimă îngrijorarea faţă de legea care prevede că pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârste sub 18 ani, act normativ considerat la Bruxelles drept discriminator şi contrar valorilor europene.

Autoritățile ungare sunt datoare cu un răspuns


Aşteptăm răspunsul autorităţilor ungare (...), preferabil anunţul că această lege nu va intra în vigoare, ceea ce ar fi dorinţa mea cea mai de preţ, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Dacă răspunsul nu va fi satisfăcător (...), nu vom ezita să lansăm etapa următoare, care poate merge până la Curtea Europeană de Justiţie şi la sancţiuni financiare în viitor, a indicat ea, referindu-se la procedura de infringement.

Întrebată despre posibilitatea activării în acest caz a mecanismului care oferă Comisiei Europene posibilitatea de a suspenda fondurile europene pentru un stat membru dacă estimează că acesta încalcă statul de drept, Jourova a răspuns clar: Nu!.

Fondurile europene nu pot fi suspendate pentru încălcarea unor cauze sociale


Acest mecanism - convenit ca un compromis între statele membre în urma obiecţiilor Ungariei şi Poloniei şi care încă aşteaptă o decizie a CJUE pentru a intra în vigoare după ce a fost contestat de aceleaşi ţări - permite suspendarea fondurilor europene în cazul unor încălcări ale statului de drept ce afectează bugetul UE într-un mod suficient de direct (corupţie, fraudă fiscală etc.), nu în cazul unor chestiuni societale, cum sunt drepturile comunităţii LGBT.

Premierul ungar Viktor Orban a respins criticile conform cărora noua lege ar afecta drepturile persoanelor LGBT. Legea nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor, a explicat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel