Premierul britanic Boris Johnson a fost întâmpinat vineri cu huiduieli şi ironii, dar şi câteva aplauze, la Catedrala St. Paul din Londra pentru a participa la o slujbă religioasă care celebrează domnia istorică de 70 de ani a reginei Elisabeta a II-a, relatează agenţia de presă Reuters.
Şeful executivului britanic se confruntă cu o presiune în creştere pe plan intern, în special după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown la nivel naţional impus de pandemia de COVID-19. Johnson chiar a primit o amendă de la poliţie pentru participarea la un eveniment de acest fel.
Video
Deşi foşti prim-miniştri sosiţi la ceremonia de la Catedrala St. Paul au primit aplauze prietenoase, premierul Boris Johnson şi soţia sa, Carrie, au fost întâmpinaţi cu huiduieli şi un val de ironii din partea mulţimii prezente care aştepta în afara lăcaşului religios. Unii oameni dintre cei prezenţi i-au aclamat şi aplaudat pe cei doi.
Un număr crescând de parlamentari din Partidul Conservator, formaţiune din care face parte premierul britanic, i-au cerut lui Boris Johnson să demisioneze.
Regina Elisabeta a II-a nu este prezentă la ceremonia religioasă de vineri din cauza oboselii acumulate în prima zi a festivităţilor care marchează Jubileul său de Platină.
Festivităţile vor continua sâmbătă cu un amplu concert organizat în cursul serii în faţa Palatului Buckingham, urmat de mii de prânzuri şi petreceri populare duminică după-amiază şi de o imensă paradă pe străzile din Londra spre seară, la care vor participa aproximativ 10.000 de persoane, notează Agerpres.
Şaptezeci de ani de domnie pentru un monarh în vârstă de 96 de ani care a făcut de 42 de ori înconjurul lumii! Regina Elisabeta a II-a, al cărei Jubileu de Platină este sărbătorit de britanici zilele acestea, este un monarh obişnuit cu recordurile. Un cititor DCNews ne-a trimis imagini din Londra ce surprind atmosfera acestor zile.
Greu încercaţi de diviziunile provocate de Brexit, obosiţi de pandemie şi lockdownurile asociate acesteia şi, de acum, afectaţi de creşterea preţurilor, britanicii se bucură de un weekend prelungit de patru zile libere.
Elisabeta a II-a domneşte de 70 de ani şi aproape patru luni. În Marea Britanie, precedentul record era deţinut de stră-străbunica ei, regina Victoria, care a domnit timp de 63 de ani, şapte luni şi două zile (din 20 iunie 1837 până la moartea ei pe 22 ianuarie 1901).
Cotidianul Daily Telegraph a calculat că regina a făcut înconjurul lumii de 42 de ori, înainte de a renunţa la călătoriile în străinătate în noiembrie 2015, la vârsta de 89 de ani. Cel mai lung turneu al ei în străinătate a durat 168 de zile (noiembrie 1953 - mai 1954), când a vizitat 13 ţări. „Declar în faţa voastră că toată viaţa mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată serviciului public”, declara Elisabeta, pe atunci încă prinţesă, în ziua în care împlinea vârsta de 21 de ani.
La Londra, de pe Oxford Street şi până pe The Mall, un celebru bulevard cu pavaj ocru şi care se întinde până în faţa Palatului Buckingham, numeroase drapele ale Regatului Unit sunt arborate cu mândrie.
În total, peste 200.000 de evenimente sunt prevăzute, iar organizatorii anticipează că 10 milioane de persoane vor participa la picnicul jubiliar din ziua de duminică, 5 iunie. Tot duminică, o paradă amplă va aduce un omagiu suveranei şi diversităţii poporului britanic. La ea vor participa 10.000 de militari, artişti şi voluntari.
Un parlamentar britanic conservator şi-a anunţat zilele trecute demisia din postul de consilier al ministrului de interne Priti Patel, denunţând cultura toxică de la Downing Street semnalată de raportul administrativ despre petrecerile desfăşurate la reşedinţa premierului Boris Johnson în timpul restricţiilor din pandemie, relatează Reuters şi DPA.
Respectivul parlamentar, Paul Holmes, s-a declarat şocat şi indignat de dezvăluirile din raportul întocmit de înalta funcţionară Sue Gray şi publicat miercuri. Documentul detaliază, eveniment cu eveniment, folosind în sprijinul argumentaţiei inclusiv fotografii şi mesaje e-mail, ceea ce se întâmpla la Downing Street în timp ce britanicii erau închişi în case în timpul restricţiilor antiepidemice.
Petreceri care se întindeau până în zorii zilei. Membri ai personalului în stare de ebrietate vomitând şi intrând în altercaţii unii cu alţii. Pereţii de la Downing Street stropiţi cu vin roşu. Şi o petrecere ilegală pentru premier, cu baxuri de bere şi zeci de sandvişuri pregătite, remarcă CNN după lectura raportului.
Unii dintre funcţionarii cei mai puţin experimentaţi au crezut că participarea lor la unele dintre aceste evenimente era autorizată, dată fiind prezenţa înalţilor demnitari, aşadar aceştia din urmă trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru această cultură, notează în raport Sue Gray.
Vorbind în faţa deputaţilor după apariţia raportului, Boris Johnson a spus că-şi asumă întreaga responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat, şi-a cerut din nou scuze, dar s-a declarat hotărât să rămână în funcţie pentru a se concentra asupra priorităţilor britanicilor, menţionând aici inclusiv războiul din Ucraina şi problema inflaţiei.
Vorbind vineri în faţa presei în timpul unei vizite în oraşul Stockton-on-Tees, şeful guvernului s-a arătat încă o dată încrezător că are în continuare suficient sprijin în interiorul propriului partid pentru a rămâne în funcţie.
Cred că am dat unele răspunsuri destul de bogate şi detaliate alaltăieri în Camera Comunelor şi în conferinţa de presă care a urmat, a spus Johnson în faţa presei.
În pofida insistenţelor reporterilor, mai departe el a ocolit răspunsurile la întrebările despre modul în care a tolerat situaţii în care la acele petreceri din timpul lockdown-ului membri ai personalului său s-au îmbătat, au ajuns la altercaţii între ei şi au avut un comportament abuziv faţă de personalul de securitate şi de curăţenie de la Downing Street, informaţii regăsite în raport.
De altfel, Johnson şi-a cerut joi scuze faţă de membrii acestui personal. Dacă priviţi răspunsurile pe care le-am dat în Camera Comunelor timp de mai mult de două ore, cred că veţi vedea că am răspuns foarte, foarte detaliat, a închis el discuţia cu presa. Vezi articolul inițial aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci