Parada navală prilejuită de jubileu aduce din nou în prim plan subiectul monarhiei. Nu doar fiindcă Elisabeta a II-a și Regele Mihai sunt veri. Dar oferă prilejul unor comparații: unde am fi fost, dacă... de ce la ei se poate și la noi, nu...cum arată Londra, cu ale ei 16 poduri istorice, cum arată Bucureștiul, cu două poduri, dar fără niciun fluviu...
Sigur, se poate pune problema celor 300 de milioane de euro cheltuite pentru jubileul de diamant. Dar tot atâta dau primarii de sectoare pe panseluțe, fără ca asta să aibă un impact planetar. Mulți au oftat când au văzut ce frumos arată Londra, fără să se gândească la modul în care își desfigurează singuri orașul în care locuiesc. Clădiri nerenovate din secolul trecut, fiindcă vor să stea în centru cei care nu au bani pentru întreținere nici la periferie, blocuri care par și mai ieftine decât sunt, odată ce ne bucurăm că au fost învelite gratis în polistiren, zarvaturi imobiliare în care fiecare își închide balconul cu fier cornier de altă culoare.
Sigur, de vină e sărăcia, dar are ceva de-a face sărăcia cu forma de guvernare?
Privind-o pe Elisabeta a II-a cum trece lin, pe ape, mi-am adus aminte de fostul comandant al navei Biruința și am decis că are a face. Iar Traian Băsescu a avut dreptate, cu prilejul altui eveniment acvatic, în 2010. Atunci, românii tocmai aflaseră ce e criza, iar peste criza națională venise și o viitură, la Dorohoi. În Anglia, tocmai ce s-a anunțat o nouă recesiune, dar n-o văd pe Elisabeta, indiferent de circumstanțe, rățoindu-se la o profesoară care, să spunem, ar întreba-o de ce i-a tăiat salariul.
Dacă românii ar aplica îndemnul rostit atunci de Traian Băsescu, începând de la vârful statului și până la talpa țării, poate peste 60 de ani am putea jubila și noi. Deci, hai să ne lăsăm de țățisme!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News