Judecătoarea din dosarul Pascu l-a întrebat pe tatăl lui Sebi cine este. Gorghiu, îngrozită: ”Reacții tulburătoare”. În ce stadiu a ajuns anchetarea magistratului

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut declarații cu privire la dosarul lui Vlad Pascu.

„Care este situația anchetei care se face la Penitenciarul Poarta Albă? Am văzut că Vlad Pascu ar fi fost protejat de polițiști în urmă cu aproximativ două săptămâni”, a întrebat realizatoare emisiunii ”TALK B1”, Gabriela Mihai.

„Așa cum știți, am dispus un control ca urmare a dezbaterilor din spațiul public. Cred că voi putea prezenta acest raport în foarte scurt timp, până la finalul săptămânii, controlul astăzi s-a finalizat. Urmează să se elaboreze raportul pe care, repet, o să-l pun la dispoziția publicului pentru a vedea cu toții concluziile. Însă nu pot să vă dau detalii despre ce cuprinde la acest moment raportul pe care l-am dispus la Poarta Albă”, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Atitudinea judecătorului în cazul Vlad Pascu

Astăzi, tatăl lui Sebastian a venit cu o poză a fiului său în instanță

”Nu mai am nicio speranță. M-a văzut cu poza băiatului în mână și m-a întrebat cine sunt. Am zis că sunt tatăl lui Sebi și l-am adus și pe el în sală, ca să-l vedeți” a spus tatăl lui Sebastian.

Foto: Captură video

„Ne uităm și la ce se întâmplă în sala de judecată, dna. ministru, și vedem că magistratul în continuare sfidează părțile din dosar, mă refer aici la părinții victimelor din dosar. Știm că s-a autosesizat inspecția judiciară. Până la urmă este aprobată o astfel de atitudine din partea unui magistrat în sala de judecată?”, a mai întrebat Gabriela Mihai. 

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, toate discuțiile acestea în jurul acestui dosar n-au ajutat la creșterea încrederii în justiție. Sigur, e un interes crescut al presei, văd revoltă la anumiți jurnaliști. Ca simplu cetățean, ca mamă, în ultimă instanță, ca ministru al Justiției, văd că toate aceste reacții din sala de judecată sunt tulburătoare și că părinții victimelor, vă spun cu mâna pe inimă, n-ar trebui să treacă prin genul acesta de emoție. Îmi pare realmente nespus de rău că familia se întâmplă să treacă prin toată această dramă și, colac peste pupăză, sunt și niște reacții greu de înțeles din partea unui magistrat. Însă, așa cum știți, Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat. Inspecția judiciară a verificat situația, s-a autosesizat și ea pe această speță de la Constanța și vom avea în final concluzii de la aceasta. Ministerul nu are niciun fel de atribuție, niciun fel de competență, niciun fel de implicare în această analiză, în această procedură, însă, pot să vă spun că legea prevede mai multe etape în procedura derulată de inspecția judiciară. Este o parte publică a acestei proceduri, însă există și o parte confidențială, nepublică.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Etapa de cercetare disciplinară

Ceea ce pot să vă spun este că s-a demarat etapa de cercetare disciplinară cu privire la dna. judecător de la Constanța. Asta înseamnă că deja a fost depășită prima fază, cea a verificărilor prealabile, și putem trage concluzia că s-a constatat că ar putea exista indiciile unei abateri dacă s-a trecut la această fază de cercetare disciplinară. Legal, termenul pentru această fază este de 45 de zile. Mai departe, inspecția este cea care va verifica situația, dar, repet, procedurile sunt confidențiale. Nici măcar eu, ca ministru al Justiției, nu am cum să știu mai mult, pentru că doar așa sunt asigurate garanțiile privind independența magistraților, păstrând confidențialitatea. Termenul de soluționare e de 60 de zile, conform legii, și, dacă nu mă înșel, mai poate exista o prelungire cu 30 de zile doar pentru motive întemeiate. Însă, dacă îmi permiteți o concluzie, aștept să văd cum evoluează lucrurile și aș spera să cred că vom vedea cât se poate de repede un deznodământ pe această speță.

Sistemul judiciar din România

(...) Eu nu cred că trebuie să generalizăm, pentru că în sistemul judiciar marea majoritate a magistraților sunt extraordinari, sunt profesioniști, sunt oameni care împart dreptatea așa cum trebuie. Însă vedem că sunt și situații care generează reacții tulburătoare. Sunt atitudini care pot părea sfidătoare sau chiar sunt sfidătoare și nu vreau să particularizez, pentru că nu vreau să planeze vreo umbră asupra cercetării pe care o face inspecția judiciară asupra acestui magistrat, din cauza declarațiilor mele, nu vreau să induc vreo soluție, ci pur și simplu vorbesc acum în calitate de mamă, în calitate de om plătitor de taxe în România, când vă spun că am fost de-a dreptul neplăcut surprinsă, îngrozită de reacția de la termenul trecut și de lipsa de empatie aș putea să spun.

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Cât despre procedură, voi vedea concluziile pe care le va face publice inspecția la momentul potrivit. Secția va analiza și vom vedea cu toții care va fi decizia cu privire la magistratul respectiv. Sper din suflet ca acest dosar să fie privit cu foarte multă atenție pentru că este un dosar sensibil, este un dosar care a stârnit emoție publică națională, un dosar de la care, slavă cerului, s-a trezit și statul român, și Parlamentul și împreună aceste instituții au operat modificări legislative relevante. Două dintre ele le știți pentru că am vorbit constant despre aceste teme: Legea 2 Mai, pornită de la acest caz Pascu, care presupune că traficanții de droguri de mare risc să nu mai poată obține suspendarea pedepsei, să nu mai poată să-și execute pedeapsa în libertate și să stea efectiv în pușcărie, și doi, acel registru al traficanților, o pârghie foarte importantă în prevenție.

Îmbunătățiri legislative

E important că discutăm despre aceste lucruri și e important să și învățăm din aceste lucruri că dacă nu învățăm ne vom trezi cu aceleași situații repetate dând din umeri că nu s-a făcut nimic, dar de data aceasta să știți că lucrurile au mers în direcția corectă. Îmbunătățiri legislative, pârghii administrative la dispoziția statului, suplimentarea numărului de procurori pentru secția antidrog din DIICOT, 25 de procurori în plus, o discuție la nivelul CSAT pe care președintele României a provocat-o pe tema consumului de droguri mai ales în rândul tinerilor, prevenție în școli, discuții cu Agenția Națională Antidrog și categoriile care sunt expuse la consumul de droguri și la traficul de droguri, lucruri pe care România nu le mai poate ascunde sub preș și trebuie să discutăm constant despre aceste lucruri”, a mai precizat ministrul Justiției, în direct la B1 TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel