Judecătoarele Daniela Panioglu şi Alina Guluţanu nu vor fi excluse din magistratură. Instanţa supremă a anulat decizia CSM

foto: Freepik
foto: Freepik

Instanţa supremă anulează decizia CSM de excludere din magistratură a judecătoarelor Daniela Panioglu şi Alina Guluţanu

Un complet de judecători de la Instanța Supremă a emis luni o hotărâre prin care a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din data de 15 decembrie 2022, prin care judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu de la Curtea de Apel București au fost excluse din magistratură. Această hotărâre a completului de judecată este definitivă.

"Cu majoritate: admite recursul declarat de recurentele Daniela Panioglu şi Alina-Nadia Guluţanu împotriva Hotărârii nr. 26J din 15 decembrie 2022, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 6/J/2022. Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, respinge acţiunile disciplinare conexate exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtelor Daniela Panioglu şi Alina-Nadia Guluţanu. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 6 noiembrie 2023", se arată în hotărârea Instanţei supreme.

În cadrul completului de judecată, doi dintre judecători, respectiv Cristinel Grosu și Mădălina-Elena Vladu-Crevon, au avut o opinie separată, susținând că Daniela Panioglu ar trebui să fie exclusă din magistratură, iar Alina Nadia Guluţanu ar trebui să fie retrogradată în gradul profesional de tribunal. Cu toate acestea, această opinie nu a fost majoritară și nu a fost luată în considerare în hotărârea finală a completului de judecată.

Cine sunt cele două judecătoare

Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu sunt judecătoarele care l-au condamnat la şase ani închisoare pentru corupţie pe Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS. Acestea au fost cercetate disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru că, printre altele, au dezvăluit în motivarea de condamnare a fostului şef al CNAS faptul că doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa au încercat să îl ajute pe Lucian Duţă să scape de acuzaţii.

Conform informațiilor furnizate de publicația G4Media, în motivarea condamnării lui Lucian Duță, cele două judecătoare au notat că Gigi Valentin Ștefan, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, și subordonatul său, Teodor Niță, fost candidat pentru șefia DIICOT, au desfășurat o acțiune cu caracter evident penal într-o încercare de a ajuta fostul șef al CNAS și de a îngreuna procedura de tragere la răspundere penală a acestuia. Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu au descris acțiunile celor doi procurori ca având intenția de a hărțui martorii cheie din dosarul lui Duță.

Pe data de 15 decembrie 2022, Secția pentru judecători a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătoarelor Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu. Această decizie a fost luată de către membrii fostului CSM, care și-au încheiat mandatele la sfârșitul anului 2022. Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu au fost cercetate de Inspecţia Judiciară pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza I (3 fapte), art. 99 lit. h) teza I (o faptă - multiple acte materiale), art. 99 lit. o) (o faptă) art. 99 lit. r) (câte o faptă - multiple acte materiale) din Legea nr. 303/2004.

CSM mai menţiona că Daniela Panioglu a încălcat de mai multe ori Codul deontologic şi a mai fost sancţionată disciplinar, prin hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2018, pentru comportament inadecvat faţă de un coleg din complet, aceasta urlând, ţipând şi aruncându-i cu un dosar în cap în timpul unei deliberări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel