Judecători CCR, rezultat vot în Camera Deputaţilor 7 mai. Live text

Camera Deputaţilor decide, marţi, prin vot, care dintre cei trei candidaţi pentru un post de judecător la Curtea Constituţională va primi mandatul. 

LIVE TEXT:

REZULTATUL VOTULUI:

- Ioan Cupşa: 63 voturi;

- Gheorghe Stan: 174 voturi;

- Vlad Ştefan: 25 voturi

Gheorghe Stan este judecătorul CCR numit de către Camera Deputaţilor.


- S-a încheiat procedura de vot. Comisia a preluat urna. Urmează numărarea voturilor. 

- Începe votul final pentru alegerea unui judecător la CCR. S-a stabilit componenţa comisiei de numărare şi validare a voturilor. Olguţa Vasilescu face lista de prezenţă iar cei prezenţi votează. 

- Florin Iordache: Am încheiat dezbaterile. Votul va fi secret cu buletine. În cinci minute începe şedinţa de vot final şi apoi votul final. 

- Gheorghe Stan: Mi se pare foarte grav ca această secţie să fie denumită ca fiind SS. Să aducem actul de justiţie atât de jos. Această secţie nu e suspendată în aer, e pe lângă Parchetul General. Procurorul şef nu are puteri discreţionare aşa cum se precizează în mass-media. 

- Ioan Cupşa: Calitatea actului de legiferare în Parlament scade de la săptămână la săptămână. (...) Am fost întrebat mai devreme, concret, despre atribuţiile preşedintelui. Nu voi putea răspunde decât academic pentru că aşa e firesc să facă un candidat posibil judecător CCR. Atât timp cât actuala organizare statală e cum e în Constituţie, preşedintele are un rol deosebit de important în România. 

- Varujan Vosganian: În ultimii ani, toate temele majore ale naţiunii române le-am transferat Curţii Constituţionale. Practic, CCR a fost cea care a dat decizia finală la majoritatea chestiunilor în dezbatere în Parlament. Nu cred că este în regulă. Noi ar trebui să dialogăm şi să dăm votul final şi nu să transferăm decizia către CCR în locul nostru. 

- Florin Iordache: Am o scurtă intervenţie din partea PSD. Îi felicit pe cei trei candidaţi pentru profesionalism. Nu voi adresa nicio întrebare celor trei. Oricare dintre cei trei va ajunge la CCR nu se poate antepronunţa. Rog colegii să fie mult mai atenţi atunci când fac referiri la un dosar sau la detalii dintr-un dosar. Secţia Specializată: am considerat că e cel mai mare câştig când am schimbat legile justiţiei. (...) În Comisia de la Veneţia sunt nişte specialişti în drept care fac recomandări. Statele membre pot ţine cont dacă vor sau dacă nu vor. 

- Au început dezbaterile. 

Ştirea iniţială: Cele trei persoane nominalizate sunt: Gheorghe Stan , propus de PSD,  Ioan Cupsa, propus de PNL şi Vlad Ştefan, propus de USR. În cursul dimineţii, cei trei au fost audiaţi în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. DC News va transmite discuţiile şi votul în format live text, în cadrul acestui articol. 

Iată ce au declarat cei trei candidaţi în timpul audierilor: 

Ioan Cupşa: "Cred că un judecător al CCR, pentru a fi independent, trebuie să fie integru şi competent. Dacă voi fi numit în această funcţie voi fi reprezentantul fiecărui cetăţean al României."

Vlad Ştefan: "Constituția este un mecanism viu, e aplicată de oameni. Îmi place să spun că dreptul nu este o simplă înşiruire de cuvinte, cum viața nu e o singură înșiruire de secunde. Este apanajul oamenilor să se adapteze."

Gheorghe Stan: "Este pentru prima dată când vorbesc în calitate de magistrat în faţa unei comisii a Parlamentului. (...) Am o vechime de peste 20 de ani în funcţia de procuror, timp în care mi-am îndeplinit atribuţiile cu imparţialitate şi obiectivitate, urmărind în permanenţă respectarea statutului de magistrat şi respectarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel