Judecătorii de la Tribunalul Satu Mare protestează! Aceștia solicită ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Judecătorii de la Tribunalul Satu Mare au anunțat că vor începe un protest prin judecarea doar a cauzelor urgente, ei cerând ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor, a transmis instituţia, printr-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, la sediul Tribunalului Satu Mare a avut loc Adunarea Generală a judecătorilor instanţei, pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri referitoare la preconizatele modificări ale statutului judecătorilor.

„În urma dezbaterilor purtate, Adunarea generală a judecătorilor de la Tribunalul Satu Mare, în temeiul dispoziţiilor art. 14 alin. 4 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, a adoptat Hotărârea nr. 5 din data de 20 iunie 2023, prin care s-au stabilit următoarele: - Solicită ferm ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări, ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă. - Solicită imperativ asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale organizări a activităţii instanţelor de judecată, în scopul respectării drepturilor la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil”, precizează sursa citată, potrivit Agerpres.

În semn de protest, judecătorii anunţă că, începând de miercuri 21 iunie, activitatea de judecată în cadrul Tribunalului Satu Mare se limitează, pe perioadă nedeterminată, doar la cauzele apreciate ca urgente.

VEZI ȘI: De ce modificarea legii privind pensiile de serviciu este de-o gravitate maximă, conform CSM

Consiliul Superior al Magistraturii anunță că susţine poziţiile exprimate de instanţe şi parchete, în sensul că situaţia privind modificarea legii privind pensiile de serviciu „este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor”. 

Mai multe instanţe şi parchete din ţară, printre care Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de pe lângă judecătoriile de sector, au hotărât suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, ca urmare a modificărilor ce ar urma să fie aduse legii privind pensia de serviciu a magistraţilor.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/modificarea-legii-privind-pensiile-de-serviciu-gravitate-maxima-conform-csm_920254.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel