Adunarea Generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel Pitești a hotărât, vineri, cu majoritate de voturi, revocare Alinei Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, judecătorii Piteșteni au decis excluderea altor doi reprezentanți din Consiliu, potrivit Agerpres.
Decizia de revocare a celor trei reprezentanţi - Alina Ghica, Alexandru Șerban și Horațius Dumbravă - a fost motivată prin îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor care le reveneau în cadrul CSM. "Motivele au fost discutate în mod general, principalele reproşuri care s-au făcut şi care au determinat rezultatul votului sunt legate de prestaţia celor trei în calitate de reprezentanţi ai magistraţilor. S-a avut în vedere şi activitatea lor de până acum, în general", a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Marius Andreescu.
La Adunarea Generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel Pitești au fost prezenți 29 de magistrați dintre cei 31 înscriși pe listă. Dintre cele 29 de voturi exprimare, unul a fost nul. Membrii Filialei Argeș a Asociației Magistraților din România (AMR) s-au declarat și ei, anterior, pentru revocarea fostului vicepreședinte al CSM.
În urma şedinţei din 9 ianuarie, magistraţii argeşeni au cerut conducerii AMR să iniţieze procedurile de anulare a alegerii noului preşedinte al CSM, propunând totodată iniţierea procedurii de revocare pentru Alina Ghica, Cristi Dănileţ şi Oana Schmidt-Hăineală. "Considerăm că se impune uzitarea, în condiţiile legii, a modalităţilor şi a procedurilor (...) cu scopul final al alegerii unui nou preşedinte al CSM care să nu fie procuror, precum şi al revocării a membrilor aleşi ai CSM. (...) Acest demers este determinat, în esenţă, de lipsa de transparenţă şi de comunicare a modului de desfăşurare a recentelor alegeri la nivelul conducerii CSM, ceea ce a condus la percepţia publică a unor jocuri de culise ce au vizat un partizanat politic, de asumare a justiţiei de către executiv şi preşedinţie, ceea ce contravine principiului separării puterilor, precum şi al rolului constituţional al CSM, acela de a fi garant al independenţei justiţiei, atât de greu câştigată şi astăzi profund afectată", se arată într-un comunicat transmis de comitetul director al Filialei Argeş a AMR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu