Judecătorii ÎCCJ, indignaţi de acuzaţiile lui Morar, îl întreabă pe ce criterii a promovat în carieră

Daniel_Morar
Daniel_Morar

Judecătorii ICCJ se declară indignaţi de afirmaţiile făcute la adresa lor de şeful DNA, Daniel Morar, pe care-l întreabă pe ce criterii a promovat în carieră şi pe care-l acuză că ajută la decredibilizarea instanţei supreme, deja vulnerabilă odată cu anchetarea a doi magistraţi ai Înaltei Curţi.

Într-un comunicat de joi seară, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie "îşi exprimă indignarea cu privire la comentariile formulate, într-o emisiune de televiziune, de domnul Daniel Morar, procuror şef al DNA, referitoare la corectitudinea hotărârilor judecătoreşti şi pregătirea profesională a judecătorilor instanţei supreme".

Judecătorii instanţei supreme afirmă că, având în vedere funcţia sa, Morar nu avea dreptul să facă astfel de judecăţi de valoare.

Potrivit documentului, Morar ar fi vorbit despre interviul de promovare la instanţa supremă pe care judecătorii l-au avut de susţinut şi ar fi indus "în mod eronat" ideea că promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face pe criterii întâmplătoare.

"Considerăm că poate era momentul ca, în cadrul emisiunii, domnul procuror-şef (Morar, n.r.) să prezinte publicului «calitatea» criteriilor folosite pentru promovarea procurorilor la Parchetul de pe lângă ICCJ - structura DNA sau, cel puţin, a celor care au fost avute în vedere în evoluţia propriei cariere profesionale", afirmă Colegiul de conducere al instanţei supreme.

Judecătorii critică şi o afirmaţie a lui Morar referitoare la "lipsa de expertiză" a judecătorilor şi procurorilor în instrumentarea dosarelor de achiziţii publice.

Aceasta "nu poate face onoare unui conducător de instituţie judiciară", susţin magistraţii Înaltei Curţi, care precizează că este ştiut faptul că atât judecătorii, cât şi procurorii, "inclusiv magistraţii instanţei supreme, chiar şi în condiţiile unui volum mare de activitate, participă activ în cadrul programelor de pregătire profesională multidisciplinară".

"Este regretabil că în intenţia sa de a evidenţia eforturile procurorilor, domnul procuror-şef a prezentat de o manieră critică doar activitatea judecătorilor, fără a preciza, corelativ, şi măsurile dispuse pentru îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală, deşi necesitatea acestora a fost constatată în numeroase dosare şi dezbătută în cadrul întâlnirii organizate la iniţiativa conducerii ICCJ cu reprezentanţii Ministerului Public", se mai arată în documentul citat.

"Fără a nega dreptul publicului de a fi informat şi, în anumite cazuri, de a contesta modul de desfăşurare a activităţilor judiciare, reamintim că atât judecătorii, cât şi procurorii au obligaţia legală de a apăra reputaţia profesiei lor şi de a se abţine de la orice acte de natură a afecta încrederea cetăţenilor în corectitudinea actului de justiţie", încheie magistraţii ICCJ comunicatul de presă postat joi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel