Corneliu Bîrsan, judecătorul român la CEDO, solicită Secţiei pentru judecători a CSM anularea avizului de percheziţie la domiciliul său şi al soţiei sale, preşedintele Secţiei Contencios Administrativ a ÎCCJ, Gabriela Bîrsan, care a făcut o cerere similară, înaintată plenului Consiliului.
Judecătorul Corneliu Bîrsan a cerut Secţiei pentru judecători a CSM revocarea hotărârii acesteia, prin care s-a avizat percheziţionarea locuinţei soţiei sale. În plângerea transmisă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Bîrsan cere "revocarea în tot, ca ilegală, cu efect retroactiv, a hotărârii din 6.10.2011 a Secţiei pentru judecători, prin care s-a încuviinţat percheziţia domiciliului judecătoarei Gabriela Victoria Bîrsan".
Corneliu Bîrsan susţine că domiciliului soţiei sale coincide cu al său, iar în temeiul articolului 1 din Protocolul Adiţional numărul 6 al Acordului general privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei, ratificat de România prin Legea 6/1999, judecătorii CEDO, dar şi soţii şi soţiile lor, se bucură de privilegiile şi inunităţile acordate trimişilor diplomatici. Judecătorul român la CEDO susţine că decizia Secţiei pentru judecători a Consiliului, prin care s-a avizat percheziţia la domiciliul soţiei sale, este "nelegală şi lovită de nulitate absolută", deoarece încalcă grav imunitatea unui judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului.
"În cazul în care prezenta plângere administrativă prealabilă nu va fi rezolvată favorabil şi în termen legal, îmi rezerv dreptul de a introduce acţiune în contencios administrativ, atât împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi a persoanelor vinovate, solicitând anularea actului ilegal, precum şi obligarea solidară la despăgubiri. Îmi rezerv de asemenea dreptul de a formula plângere penală", arată Corneliu Bîrsan, în finalul scrisorii adresate CSM.
Pe de altă parte, în punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios a CSM pe marginea plângerii lui Bîrsan se arată că excede atribuţiilor CSM analizarea aspectelor ce ţin de imunitatea acestuia. Plângerea lui Corneliu Bîrsan, înregistrată la CSM pe data de 10 octombrie, urmează să fie discutată de Secţia pentru judecători a Consiliului în şedinţa din 18 octombrie.
La rândul său, Gabriela Bîrsan, preşedintele Secţiei Contencios Administrativ a ÎCCJ, a înaintat plenului CSM o solicitare similară, de revocare a hotărârii prin care s-a încuviinţat percheziţia la domiciliul său, invocând tot imunitatea soţului său, judecător CEDO. Şi această cerere va fi discutată tot pe 18 octombrie, de data aceasta în plenul Consiliului. În plângerea înaintată plenului, Bîrsan scrie că decizia plenului este una recurabilă la Secţia pe care o conduce, la instanţa supremă, scrie newsin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu