Julian Assange - eliberat din închisoare după o înțelegere cu SUA

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Fondatorul WikiLeaks este așteptat să pledeze vinovat pentru o acuzație de infracțiune într-o înțelegere cu Departamentul de Justiție al SUA.

Julian Assange a fost eliberat din închisoare luni, 25 iunie, și a părăsit Marea Britanie, a anunțat WikiLeaks, după ce a ajuns la o înțelegere importantă cu autoritățile americane care a pus capăt dramei sale juridice de ani de zile. „Julian Assange este liber”, a scris WikiLeaks pe X despre fondatorul său, care fusese reținut în Marea Britanie timp de cinci ani în timp ce lupta împotriva extrădării în Statele Unite, care căutau să-l judece pentru dezvăluirea secretelor militare, notează Le Monde.

El a fost de acord să pledeze vinovat pentru o singură acuzație de conspirație pentru obținerea și divulgarea informațiilor despre apărarea națională, conform unui document depus în instanța din Insulele Mariane de Nord, în Pacific.

Assange urmează să apară în teritoriul american miercuri dimineață, ora locală. Se așteaptă să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, cu credit pentru cei cinci ani și două luni pe care i-a petrecut în închisoare în Marea Britanie. Aceasta înseamnă că ar putea să se întoarcă în Australia natală.

Guvernul australian a răspuns despre cazul lui Assange că a „durat prea mult timp” și că „nu există nimic de câștigat prin continuarea încarcerării sale”. Editorul, acum în vârstă de 52 de ani, era căutat de Washington pentru publicarea a sute de mii de documente secrete americane din 2010, ca șef al site-ului de dezvăluiri WikiLeaks.


Familia lui Assange și-a exprimat profunda recunoștință pentru eliberarea sa, inclusiv mama sa, Christine Assange, care a declarat într-o declarație transmisă de mass-media australiană că este „recunoscătoare finalității chinului fiului său”. Soția sa, Stella, a mulțumit între timp susținătorilor, scriind pe platforma de socializare X: „Cuvintele nu pot exprima imensa noastră recunoștință”.

Acordul de recunoaștere a vinovăției va pune probabil capăt dramei juridice de aproape 14 ani a lui Assange.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel