Jumătate din bani, ținuți la saltea. Bărbații sunt mai cumpătați decât femeile, arată Barometrul Datoriilor

Doar 4% dintre români declară că își pot permite tot ceea ce își doresc, fără restricții. Majoritatea se concentrează pe strictul necesar, fără să-și permită cumpărarea unor lucruri mai scumpe. 10% dintre români apreciază că veniturile nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar. Totuși, jumătate dintre gospodăriile din România economisesc lunar, potrivit Barometrului Datoriilor 2024, realizat de IRES. 

Publicitate

Studiul oferă o radiografie detaliată a obiceiurilor financiare, priorităților de cheltuieli și a plăților datoriilor, subliniind nevoia de educație financiară și de soluții personalizate pentru o mai bună gestionare a bugetelor.

Astfel, din studiul realizat de IRES, în parteneriat cu KRUK, rezultă că în 51% dintre gospodăriile din România se fac economii. Suma medie economisită lunar a crescut în 2024 la 1536 lei, cu 17% mai mult față de anul anterior. Cei mai mulți preferă să păstreze economiile în numerar (57%) sau în contul curent (21%), în timp ce conturile de economii sunt utilizate de 24% dintre aceștia.  Există și români care preferă să investească în valută (12%), în pensii private (11%), sau în piața imobiliară (5%). Modul de păstrare a banilor este diferit, în funcție de generație. Persoanele cu vârsta până în 35 de ani au mai curând conturi de economii, iar cei cu vârsta între 56-65 de ani păstrează mai degrabă banii cash; de altfel, această formă de a economisi este preferată în mediul rural și în Moldova. 

Bărbații sunt mai cumpătați decât femeile

Dintre românii care economisesc, doar unul din cinci spune că are bani puși deoparte pentru a fi utilizați în cazul în care apar cheltuieli neprevăzute (fondul de urgență), sume care să acopere cheltuielile pentru șase luni sau mai mult. O treime dintre cei intervievați spun că au bani pentru a-și acoperi cheltuielile pentru maxim o lună și o altă treime pentru 2-3 luni. Bărbații sunt mai cumpătați, mai ales cei de la oraș și din regiunea Transilvania-Banat. Ei au sume mai mari în fondurile de urgență comparativ cu femeile, cei din mediul rural și Moldova, unde sumele sunt mai mici.

Planificarea bugetului, un punct slab

Conform studiului IRES, doar 42% dintre români își planifică bugetul lunar, în ușoară scădere față de anii anteriori. Lipsa unei planificări riguroase este mai frecventă în rândul femeilor și al locuitorilor din mediul rural. Persoanele mai în vârstă sunt mai înclinate să-și planifice lunar finanțele, iar acest comportament este mai frecvent în sudul țării. În ceea ce îi privește pe tineri, aceștia sunt mai puțin preocupați de acest obicei financiar.

Cheltuielile și datoriile: priorități și percepții

Printre prioritățile financiare majore, utilitățile (73%), sănătatea (64%) și produsele alimentare (62%) domină bugetele gospodăriilor. În schimb, cheltuielile pentru electronice, divertisment sau îmbrăcăminte sunt considerate de importanță redusă. În ceea ce privește datoriile, 20% dintre respondenți au întârzieri de plată a unor facturi, rate bancare sau împrumuturi de la prieteni, principalele cauze fiind problemele de sănătate și veniturile insuficiente. Cu toate acestea, încrederea în bănci ca soluție de creditare a crescut semnificativ, atingând 71% în 2024.

Concluzia principală a studiului este că multe persoane se confruntă cu dificultăți în gestionarea banilor, cum ar fi planificarea bugetului, economisirea sau pregătirea pentru cheltuieli neprevăzute. De asemenea, studiul subliniază importanța inițiativelor educaționale pentru o mai bună gestionare a finanțelor personale.

Barometrul Datoriilor 2024 a fost realizat pe un eșantion reprezentativ național, prin metoda CATI, în octombrie 2024, cu o marjă de eroare de ±4% pe un eșantion de 600 respondenți cu vârste între 18 și 65 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel