Gigantul japonez Sony intenţionează să cumpere jumătate din catalogul muzical al cântăreţului Michael Jackson, pentru care ar urma să plătească o sumă record cuprinsă între 800 de milioane şi 900 de milioane de dolari, a anunţat miercuri revista americană Variety, citată de AFP.
Dacă administratorii care controlează imensul patrimoniu al regretatului "rege al muzicii pop" acceptă această ofertă, ea ar putea să includă jumătate din redevenţele deţinute de aceştia, inclusiv drepturile de autor asupra filmului "Michael", un lungmetraj biografic aflat în perioada de pregătire, şi asupra musicalului "MJ: The Musical".
Acordul, care ar putea să includă şi un alt cumpărător alături de grupul Sony, după cum a anunţat revista Variety, ar putea să devină cea mai mare tranzacţie realizată vreodată în sectorul din ce în ce mai popular al cataloagelor muzicale.
Odată cu revoluţia adusă de platformele de streaming, drepturile asupra cântecelor unor artişti decedaţi sau încă în viaţă, dar considerate atemporale, au devenit active preţioase, întrucât persoana sau compania care le deţine încasează bani la fiecare difuzare a lor pe astfel de servicii online. Acestor câştiguri li se adaugă cele obţinute din utilizarea pieselor la radio, în filme şi în reclame.
Iar odată cu avântul unor aplicaţii precum TikTok, unde utilizatorii pot să aleagă ei înşişi piesele muzicale care însoţesc scurtele lor videoclipuri, potenţialul de valorificare a unui catalog muzical a crescut şi mai mult.
În ultimii doi ani, Sony a plătit peste 500 de milioane de dolari pentru a cumpăra catalogul muzical al lui Bruce Springsteen, iar Universal Music a achiziţionat drepturile asupra catalogului integral al lui David Bowie contra sumei de 400 de milioane de dolari.
La sfârşitul lunii ianuarie, cântăreţul canadian Justin Biebier a vândut drepturile asupra catalogului său muzical către compania Hipgnosis cu suma de 200 de milioane de dolari.
În acest context, suma anunţată pentru catalogul lui Michael Jackson este deosebit de impresionantă, cu atât mai mult cu cât ea nu vizează integralitatea drepturilor de autor, spre deosebire de tranzacţiile obişnuite încheiate în acest sector de activitate.
Michael Jackson, care a murit la vârsta de 50 de ani în 2009 după o carieră legendară, a lăsat în urma sa unul dintre cele mai profitabile cataloage muzicale din lume.
Materialul său discografic "Thriller" este unul dintre cele mai bine vândute albume din lume, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci