Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer în America, dar și în Europa pot fi atribuite la șase decizii pe care oamenii le iau în viața de zi cu zi.
Potrivit unui nou raport, publicat de Societatea Americană de Cancer, patru din 10 cazuri de cancer și aproape jumătate din decesele provocate de această boală în rândul occidentalilor de peste 30 de ani sunt legate de fumatul țigărilor, excesul de greutate, consumul de alcool, inactivitate, alimentație necorespunzătoare și prea mult soare.
Alți factori, cum ar fi expunerea la fumatul pasiv, consumul de carne roșie, relațiile sexuale neprotejate, care conduc la infectarea cu HPV sau HIV și o dietă săracă în calciu, au fost, de asemenea, identificați ca fiind cauza unui număr de cazuri de cancer. Totuși, acești factori au cauzat doar o mică parte din cazuri în comparație cu primele șase categorii.
După țigări, cel mai mare număr de cancere a fost atribuit greutății corporale excesive, consumului de alcool, daunelor solare și inactivității fizice.
Autorii nu au definit excesul de greutate corporală, dar este probabil că s-au bazat pe indicele de masă corporală, un standard utilizat de medicii americani, care plasează pacienții în patru categorii în funcție de înălțimea și greutatea lor: subponderal, greutate normală, supraponderal și obez.
Excesul de greutate corporală ar putea include atât persoanele supraponderale, cât și cele obeze, sau ar putea include doar persoanele obeze.
Cu toate acestea, cercetătorii recomandă să beți mai puțin sau să evitați complet consumul de alcool.
Intervențiile care ajută la menținerea unei greutăți corporale și a unei diete sănătoase pot, de asemenea, reduce substanțial numărul de cazuri de cancer și de decese în țară, a declarat Dr. Islami.
Aproximativ șapte din zece americani sunt obezi sau supraponderali, potrivit NIH, un număr care a crescut constant începând cu anii 1970.
Medicii cred că excesul de grăsime din organism modifică modul în care organismul reglează hormonii și inflamația, ceea ce poate duce la creșterea riscului de cancer prin modificarea ciclului natural de viață al celulelor, a declarat Dr. Karen Basen-Engquist, profesor de științe comportamentale la MD Anderson, care nu a fost implicată în studiu.
Acest lucru duce la un risc crescut de cancer colorectal, mamar, uterin, esofagian, renal și pancreatic.
În 2019, au existat 713.340 de cazuri de cancer diagnosticate la americani peste 30 de ani și 262.120 de decese cauzate de cancer, potrivit raportului, care a fost publicat în CA: A Cancer Journal for Clinicians.
Nouăsprezece la sută din noile diagnostice, reprezentând 344 070 de persoane, au fost atribuite fumatului.
Treizeci la sută dintre decese, care au reprezentat aproximativ 169.810, au fost cauzate de fumat.
Excesul de greutate corporală a fost responsabil pentru 135 910 de cazuri noi și 43 520 de decese la persoanele de peste 30 de ani în 2019.
Consumul de alcool a fost responsabil pentru 96 730 de cazuri noi și 24 410 decese la persoanele de peste 30 de ani în 2019.
La mică distanță s-au situat cancerele cauzate de stilul de viață sedentar, alimentația necorespunzătoare, expunerea la soare și infecțiile cu virusul papiloma uman (HPV).
HPV este o boală cu transmitere sexuală legată de cancerul de col uterin, de gât, de gură și anal și a cauzat mai multe cancere decât factori precum o dietă bogată în carne procesată, a constatat studiul.
Boala se răspândește frecvent prin contact sexual neprotejat.
Nu toate tipurile de cancer pot fi atribuite cu ușurință unor factori de risc precum cei prezentați în studiu, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News