Jumătate din speciile de palmieri vor dispărea. De ce sunt vitali

Fotografie de la Nextvoyage/ PEXELS
Fotografie de la Nextvoyage/ PEXELS

Potrivit unui nou studiu, mai mult de jumătate din speciile de palmieri din lume s-ar putea confrunta în curând cu dispariția.

Oamenii de știință au efectuat un studiu folosind inteligența artificială pentru a evalua întreaga familie de palmieri, de la copaci înalți până la plante cățărătoare. Echipa internațională a fost compusă din cercetători de la Grădina Botanică Regală, Kew, Universitatea din Amsterdam și Universitatea din Zurich. Ei au combinat noi tehnici de învățare automată cu datele existente din Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) pentru a prognoza viitorul palmierilor.

Rezultatele lor au fost publicate săptămâna trecută în revista Nature Ecology and Evolution. Potrivit studiului mai mult de 1.000 din aproape 1.900 din toate speciile de palmieri ar putea fi în pericol de dispariție.

Palmierii sunt vitali, deoarece oferă hrană, băutură și adăpost pentru milioane de oameni. Ei sunt sursă pentru producția de ulei de palmier de cocos sau în fabricarea de mobilier, cauciuc și frânghii. Cercetătorii au desemnat Madagascar, Filipine, Hawaii, Borneo, Noua Guinee, Jamaica, Vanuatu, Noua Caledonie, Sulawesi și Vietnam drept regiuni cu prioritate în conservarea palmierului.

”Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a proteja biodiversitatea și aceasta cuprinde mai mult de o mie de specii de palmieri despre care știm acum că ar putea fi amenințate”, a spus liderul studiului, dr. Sidonie Bellot, de la Royal Botanic Gardens din Londra, scrie Greek Reporter.

Potrivit lui Steven Backman, lider de cercetare în echipa de evaluare și analiză a conservării din Kew, ”criza biodiversității ne impune să luăm măsuri urgente pentru a stopa pierderea biodiversității”.

Backman adaugă că ”trebuie să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, cum ar fi predicția și automatizarea, pentru a genera evaluări rapide și robuste. Adăugarea de plante pe Lista Roșie este unul dintre pașii vitali pe care conservaționiştii îi pot face pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la speciile în pericol.”

Citește și: 

Alertă mondială: Emisiile globale necontrolate sunt pe cale să declanșeze o extincție în masă a vieții marine

Pe măsură ce emisiile de gaze cu efect de seră continuă să încălzească oceanele lumii, biodiversitatea marină ar putea fi pe cale să se prăbușească în următoarele câteva secole la niveluri care nu au mai fost înregistrate de la dispariția dinozaurilor. Într-un studiu recent, publicat în revista Science de către cercetătorii de la Universitatea Princeton, aceștia au modelat biodiversitatea marină din viitor în funcție de diferite scenarii climatice preconizate.

S-a constatat că, dacă emisiile nu vor fi reduse, pierderile de specii cauzate doar de încălzire și de epuizarea oxigenului ar putea ajunge să reflecte impactul substanțial pe care oamenii îl au deja asupra biodiversității marine până în jurul anului 2100. Conform autorilor, speciile polare sunt cele mai expuse riscului de dispariție. „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, esențială pentru a evita o extincție în masă” „Reducerile agresive și rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră sunt esențiale pentru a evita o extincție în masă majoră a speciilor oceanice”, a declarat autorul principal Curtis Deutsch, profesor de geosciințe. Cu toate acestea, studiul a arătat că inversarea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea reduce riscul de extincție cu peste 70%. „Magnitudinea extincției pe care am constatat-o depinde în mare măsură de cantitatea de dioxid de carbon pe care o emitem în viitor. Există încă suficient timp pentru a schimba traiectoria emisiilor de CO2 și pentru a preveni magnitudinea încălzirii care ar cauza această extincție în masă”, a declarat autorul lucrării, Justin Penn. Deutsch și Penn au combinat datele fiziologice existente despre speciile marine cu modelele de schimbări climatice pentru a prezice modul în care acestea vor afecta supraviețuirea animalelor marine de pe glob în următoarele secole.

Citește mai mult AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel