Conturi online. Kaspersky: Cum îţi protejezi parolele

Conform unui studiu recent, jumătate dintre proprietarii de conturi din mediul online îşi stochează parolele în condiţii nesigure.

Creşterea nivelului de dependenţă de conturile online îi face pe oameni să se confrunte din ce în ce mai des cu dilema reprezentată de alegerea unor parole suficient de sigure pentru a le oferi protecţie în faţa unor eventuale atacuri informatice.

Ca urmare, unii utilizatori recurg la alegerea unor parole solide şi diferite pentru fiecare cont în parte, măsură ce implică însă riscul de a le uita, în timp ce alţii se limitează la a folosi formule uşor de memorat care îi fac însă predispuşi la cyber-criminalitate, conform unui studiu recent realizat de Kaspersky Lab, citat de VNA.

Potrivit studiului Kaspersky Lab, mulţi consumatori înţeleg necesitatea de a-şi proteja conturile prin alegerea unor parole sigure. Atunci când au fost rugaţi să numească trei dintre conturile lor online care au nevoie de cele mai puternice parole, 63% dintre respondenţi au menţionat în primul rând conturile serviciilor bancare electronice, 42% au pus pe primul loc pe cele ale aplicaţiilor de plată online precum portofelele electronice, iar 41% au optat pentru conturile utilizate pentru comerţul online.

Însă dificultatea reprezentată de amintirea mai multor parole sigure pentru fiecare cont în parte implică riscul blocării accesului la date. Potrivit cercetării, două din cinci persoane (38%) nu şi-au putut restabili parolele după ce le-au uitat. Acest lucru a declanşat în rândul utilizatorilor sentimente de frustrare sau de stres ca urmare a imposibilităţii desfăşurării normale a activităţilor.

Greşeală: notarea pe un carneţel 

În ceea ce priveşte păstrarea parolelor, jumătate dintre respondenţi (51%) au recunoscut că le stochează în condiţii nesigure, un sfert dintre aceştia (23%) declarând că le notează pe un carneţel pentru a nu fi nevoiţi să şi le amintească, fapt ce prezintă un risc pentru securitatea acestora. De asemenea, pentru a evita frustrarea asociată cu nevoia de a-şi aminti parole lungi, unele persoane dezvoltă în schimb alte obiceiuri nesănătoase pentru siguranţa parolelor.

Spre exemplu, 10% dintre respondenţi au declarat că utilizează aceeaşi formulă de acces pentru toate conturile pentru a-şi putea aminti uşor parola. Acest lucru funcţionează, însă, până când un cyber-criminal intră în posesia acelei formule şi deblochează toate conturile persoanei în propriul interes.

Pericolul online

De altfel, 17% dintre consumatorii incluşi în sondajul Kaspersky Lab s-au confruntat în ultimele douăsprezece luni cu un astfel de pericol în mediul online sau cu situaţia în care conturile lor au fost sparte. Cele mai vizate conturi sunt cele de e-mail (41%), urmate îndeaproape de cele din reţelele de socializare (37%), cele ale serviciilor bancare electronice (18%) şi de pe site-urile de comerţ online (18%).

Pentru a-i ajuta pe consumatori să redobândească controlul asupra identităţii lor răspândite în mediul online, Kaspersky Lab recomandă utilizarea Kaspersky Password Manager care stochează toate parolele utilizatorilor într-un singur seif securizat cu o singură parolă, menţionează sursa citată.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel