Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis miercuri prim-ministrului Viorica Dăncilă, în contextul întrevederii avute la Bruxelles, că are 'multă încredere în sistemul judiciar din România' şi că nu este 'neapărat foarte îngrijorat' de situaţia din ţara noastră.
Întrebat în conferinţa de presă de la finalul întrevederii care au fost concret discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă în ceea ce priveşte Justiţia şi statul de drept din România şi care au fost asigurările din partea prim-ministrului român că nu vor exista derapaje tocmai pentru ca MCV să fie ridicat până la sfârşitul mandatului său la şefia CE, preşedintele Comisiei a afirmat că a discutat cu şefa Guvernului de la Bucureşti 'la modul foarte amical' şi i-a transmis că 'ar trebui ca în anumite zone din România să nu se dea impresia că statul de drept, în anumite elemente componente ale acestuia, ar putea să fie pus sub semnul ameninţării'.
'I-am spus doamnei prim-ministru că ar trebui ca în anumite zone din România să nu se dea impresia că statul de drept, în anumite elemente componente ale acestuia, ar putea să fie pus sub semnul ameninţării. Am spus doamnei prim-ministru (...) că am multă încredere în sistemul judiciar din România. În mai multe ţări din UE există probleme în ceea ce priveşte aplicarea strictă a regulilor statului de drept. Evident că am invocat această problemă, dar eu nu sunt neapărat foarte îngrijorat de situaţia din România. Ştiu că preşedintele României se ocupă şi el de acest lucru, de aceea sistemul judiciar funcţionează şi doamna prim-ministru ţine foarte mult la regulile statului de drept şi la statul de drept', a precizat Jean-Claude Juncker.
La rândul său, premierul Dăncilă a subliniat că şi ea crede 'în libertatea justiţiei, în statul de drept, în faptul că trebuie luptat împotriva corupţiei'.
'Am specificat domnului preşedinte că atunci când va exista o îndoială trebuie să discutăm punctual, să nu vorbim la modul general, pentru a elucida sau a îndrepta ceea ce nemulţumeşte la nivel european. Şi cred că acest lucru - o cooperare punctuală pe lucruri care nemulţumesc şi nu la modul general nu poate fi decât benefică, atât pentru România, cât şi pentru informarea instituţiilor europene', a subliniat Viorica Dăncilă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu