Cercetătorul Octavian Jurma dă vina pe lipsa controalelor de la graniță pentru intrarea virusului în România, într-o postare despre variola maimuței.
”Am așteptat să văd dacă variola maimuței se va stinge de la sine cum se întâmplă de obicei. Din păcate numărul de cazuri confirmate continuă să crească, la fel și numărul de țări unde este confirmată.” scria cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.
”Este însă aproape o certitudine statistică că variolă maimuței va ajunge în curând și în România.” mai nota el la acel moment, ulterior afirmând că: ”Nu aveți idee câte înjurături mi-a atras de la negaționiști această afirmație săptămâna trecută”. ”Bine că măcar nu e un caz de transmitere comunitară, dar și aceste cazuri e probabil să apară.” afirmă cercetătorul.
În postarea inițial menționată, Octavian Jurma mai scria: ”Din fericire vaccinul împotriva variolei umane este eficient în proporție de 80% și împotriva variolei maimuței iar efectul durează decenii. Această înseamnă că cei vaccinați până în anii 1970 au încă imunitate bună și e puțin probabil să facă boala.”
O altă afirmație a trecut însă aproape neobservată. La fel ca-n pandemie, românii din diaspora sunt acuzați că aduc boala în țară: ”Am fi putut avea o șansă să îl oprim (virusul n.r.) dacă mențineam măcar măsurile de control epidemic la graniță, însă la noi e liber să intri în țară și dacă ești plin de bube și îți scuipi plămânii în fața ofițerului de frontieră.”
”Lăsând virusul SARS-CoV-2 să circule liber în România, am decis automat să lăsăm toți virușii să circule liber. Vom avea deci cazuri de variola maimuței în România până în toamnă. Înseamnă că vom avea și o epidemie? Nu! Vestea bună este că, la stadiul actual, virusul este puțin contagios și e puțin probabil ca variolă maimuței să devină pandemie în viitorul apropiat. (...) Pe lângă creșterea susținută a numărului de cazuri noi, răspândirea aparent comunitară este o sursă mare de îngrijorare. Potențialul epidemic este evident dacă virusul este lăsat să circule și să se adapteze la gazda umană, deci măsurile de sănătate publică, pe care încep să le ia unele țări sunt prefect justificate. E nevoie să te îngrijorezi la nivel personal? Nu! Riscul să întâlnești o persoană infectată cu variola maimuței este încă de mii de ori mai mic decât cel de a te întâlni cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, iar mortalitatea în caz de infecție este mai scăzută decât în cazul COVID-19. De asemenea măsurile elementare de combatere a COVID-19 (masca, distanțarea fizică și igienă mâinilor) vor preveni și infectarea cu variolă maimuței. Prin urmare, dacă te vei feri de COVID-19, vei fi ferit și de variola maimuței. Dacă însă ai ghinion și te trezești cu o erupție pe față sau în zonele intime și bube ca în varicelă, însoțite de 1-3 zile de febră, trebuie să te izolezi rapid și să suni medicul de familie. Tratamentul este cu atât mai eficient cu cât este mai rapid.” a conchis Jurma.
Joi, un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România.
”Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat ieri la un spital din București”, a anunțat Ministetrul Sănătății.
Simptomele au apărut în data de 12 iunie. ”Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, potrivit comunicatului de presă.
Acesta este cel de-al patrulea caz de variola maimuței diagnosticat în țara noastră.
Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat, luni, în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, a anunțat Ministerul Sănătății. Medicii au realizat anamneza în cazul pacientului și astfel au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu