Jurnalist american condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa: Pexels

O instanță rusă l-a condamnat pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, în cel mai mediatizat caz împotriva unui jurnalist occidental de la Războiul Rece încoace.

Cazul a fost descris pe scară largă ca fiind motivat politic, iar procesul drept o „farsă”. Procurorii ceruseră o pedeapsă de 18 ani într-o colonie penală de înaltă securitate, cu doar doi ani mai puțin decât pedeapsa maximă pentru spionaj, potrivit Politico.

Gershkovich a fost arestat în orașul Ekaterinburg din Ural în martie anul trecut, în timpul unei misiuni de raportare pentru angajatorul său, Wall Street Journal. Kremlinul afirmă că reporterul a fost prins "în flagrant”, spionând pentru CIA, prin colectarea de informații despre o fabrică de tancuri. Cu toate acestea, procedurile judiciare s-au desfășurat cu ușile închise, făcând imposibilă examinarea publică a presupuselor dovezi.

Wall Street Journal și guvernul american au condamnat cazul ca fiind motivat politic și procesul ca o „farsă”. Aceștia susțin că Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, și alți câțiva cetățeni americani închiși în Rusia sunt folosiți ca pârghie pentru a forța guvernele occidentale să elibereze ruși încarcerați acolo.

Președintele rus, Vladimir Putin, a sugerat deschis că dorește eliberarea lui Vadim Krasikov, un asasin FSB care ispășește o condamnare pe viață la Berlin. Ambii candidați la președinția SUA au declarat că asigurarea eliberării lui Gershkovich este o prioritate. Administrația lui Joe Biden a afirmat că este în discuții cu Moscova de mai bine de un an pentru a încerca să negocieze un acord.

Rivalul lui Biden, Donald Trump, a folosit lipsa de progres ca muniție electorală, promițând că Gershkovich ar fi "eliberat aproape imediat” dacă ar fi ales. "Vladimir Putin, președintele Rusiei, va face asta pentru mine, dar nu pentru altcineva, și nu vom plăti nimic” a scris Trump pe platforma sa de socializare Truth Social la sfârșitul lunii mai.

Însă Kremlinul a negat prompt că ar fi avut vreun contact cu Trump pe această temă, afirmând că discuțiile ar putea avea succes doar dacă sunt desfășurate "absolut discret”, într-o aparentă aluzie la republicanul provocator. Un alt nume menționat frecvent în legătură cu un posibil schimb de prizonieri este cel al criticului proeminent al Kremlinului și cetățean rus-britanic, Vladimir Kara-Murza, care a fost închis în Rusia pentru trădare.

Susținătorii lui Kara-Murza au ridicat recent semnale de alarmă după ce politicianul de opoziție, care suferă de probleme grave de sănătate în urma a două tentative de otrăvire, ar fi fost transferat într-un spital unde i s-a refuzat orice vizită din partea avocaților săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel