Jurnalist român din Cernăuți: E posibil un război în Ucraina! Putin a avut parte de o mare surpriză în 2014, o tragedie pentru el

Sursă foto: Facebook Marin Gherman
Sursă foto: Facebook Marin Gherman

Marin Gherman, jurnalist român din orașul Cernăuți, a vorbit despre situația tot mai tensionată din Ucraina și despre modul în care societatea se raportează la un eventual conflict direct cu Federația Rusă.

În ultimele zile, experții militari au privit uimiți Rusia cum, într-un tur de forță logistic, și-a mutat armata din districtul militar de est pentru a se desfășura la granița de vest, la granița cu Ucraina. În același timp, Federația Rusă a precizat că efectivele sunt mutate pentru exerciții comune cu Belarus, care ar urma să aibă loc în februarie.

De asemenea, azi, 21 ianuarie 2022, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a purtat discuții, la Geneva, cu Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Federația Rusă, pentru a găsi o cale de soluționare a tensiunilor din Ucraina. Rezultatul întâlnirii dintre cei doi a fost, însă, nesatisfăcător, noi runde de negocieri urmând să aibă loc săptămâna viitoare.

Ce spune Marin Gherman, jurnalist român din Cernăuți

Într-o intervenție la Realitatea Plus, Marin Gherman, jurnalist român din Cernăuți, redactor-șef al Agenției de știri Bucpress, a vorbit despre eventualitatea unui conflict între Ucraina și Federația Rusă și modul în care societatea ucraineană se raportează la tensiunile tot mai ridicate din regiune:

„Sunt o sumedenie de semnale certe că este posibil un război în Ucraina, inclusiv luând în calcul faptul că observăm o concentrare tot mai mare de trupe și o încercuire a Ucrainei din toate direcțiile. Desigur că, atât la nivelul discuțiilor din societatea ucraineană, cât și la nivelul declarațiilor politicienilor, este de remarcat faptul că fără un sprijin ferm al Occidentului, Ucraina nu se va descurca de una singură împotriva Rusiei, care are o superioritate în plan militar.

De 8 ani ne aflăm într-o stare de război, însă, ce-i drept, oamenii din Ucraina nu fac deseori această diferență între un război clasic de tranșee, cum este în Donbass în momentul de față, și un posibil atac din partea Rusiei, care poate să aibă o cu totul altă fațetă și știm foarte bine cum poate să arate și ce armament poate fi implicat.

Kievul solicită sprijinul Occidentului, dar acest sprijin este limitat, iar toată discuția aceasta din presă, toată această isterie deja este un element al războiului hibrid ce-l poartă Rusia împotriva Ucrainei și a Occidentului. Se vorbește despre burse, despre devalorizări, despre un climat investițional care devine din ce în ce mai slab în Ucraina. Aceste semnale înseamnă, de fapt, nu altceva decât o Ucraină care deja suferă în urma acestor isterii. Președintele Ucrainei chiar s-a adresat către ucraineni și a spus să nu intre în panică, a spus că totul este bine și sub control.“, a precizat Marin Gherman.

CITEȘTE ȘI   -  Criză Rusia - Ucraina. Mircea Geoană, mesaj pentru românii îngrijorați

Fake news-urile pe care le propagă Federația Rusă

În ceea ce privește riscul unui conflict deschis, jurnalistul a fost întrebat de moderatoarea Realitatea Plus care ar fi măsurile pe care statul ucrainean le va lua pentru protejarea cetățenilor, făcând referire inclusiv la relocări de populații:

„Nu prea  au fost anunțate strategii de apărare alternativă sau de evacuare, ci doar niște ipoteze care circulă prin presă, dar care nu sunt veridice. De exemplu, o evacuare a guvernului în orașul Cernăuți este una dintre cele mai bizare. Nu sunt chiar absolut încrezător în capacitatea Kievului de a organiza o apărare absolut eficientă, dar în cazul unui atac direct ar fi necesare aceste operațiuni de evacuare șamd.

Există și observ tot mai des acest fake-news, lansat și finanțat de Moscova, care spune că există mulți rusofoni în Ucraina care abia așteaptă să vină Putin peste ei. Nu este adevărat. O mare parte din armata ucraineană vorbește în limba rusă, dar luptă împotriva Moscovei. Deci, a fi rusofon în Ucraina nu înseamnă a fi pro-rus. A fost o mare tragedie pentru Vladimir Putin, în 2014, când a crezut că finanțând câțiva mercenari, Ucraina se va arunca în brațele Rusiei.

Va fi o rezistență din partea populației, dar dacă Ucraina poate fi ocupată ușor, menținerea Ucrainei, controlul asupra Ucrainei (n.r. sub influența Federației Ruse) ar duce la costuri foarte mari pentru Moscova. Există și astfel de riscuri pentru acest pas absolut periculos“, a conchis jurnalistul Marin Gherman.

CITEȘTE ȘI   -   Chirieac: Rusia caută pretexte pentru a invada Ucraina. România trebuie să facă un singur lucru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel