Jurnalistul ucrainean Maks Levin și prietenul său Oleksiy Chernyshov au fost executați cu sânge rece de trupele ruse în apropierea Kievului, la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, potrivit unui raport al Reporters Without Borders (RSF), publicat pe 22 iunie.
„Dovezile colectate de RSF sugerează că fotoreporterul ucrainean Maks Levin și prietenul său, care călătoreau cu el, au fost executați de trupele ruse – probabil după interogatoriu și tortură – în ziua în care au dispărut, pe 13 martie 2022”, se spune în raport.
Pentru a investiga decesele lor, RSF a examinat zona, unde au fost găsite cadavrele lui Levin și Chernyshov la 1 aprilie. Echipa de investigații a localizat 14 găuri de gloanțe în mașina carbonizată a lui Levin.
Raportul sugerează că Levin a fost ucis cu două împușcături, în timp ce Chernyshov a fost ars de viu.
RSF a mai spus că zona din apropiere avea indicii că soldații ruși erau prezenți acolo: ambalaje pentru alimente aruncate și ustensile de plastic, care ar putea avea încă urme ale ADN-ului criminalilor pe ele.
Ancheta a concluzionat că Levin și prietenul său își căutau drona în pădure.
Potrivit raportului, Levin și Chernyshov au fost uciși fie de membrii din serviciul Diviziei 106 Aeropurtate a Rusiei, fie de forțele speciale ruse. Colonelul Vladimir Seliverstov este la comanda diviziei.
RSF a furnizat autorităților ucrainene probele colectate în timpul anchetei.
Cadavrul lui Levin a fost descoperit lângă Huta Mezhyhirska, regiunea Kiev, pe 1 aprilie.
Levin și Cernîșov au dispărut pe 13 martie, în timp ce lucrau pentru a documenta mișcarea trupelor ruse în regiune.
Levin s-a născut în 1981 lângă Kiev. După ce a absolvit Institutul Politehnic din Kiev, a început să lucreze pentru a-și realiza visul de adolescent de a deveni fotograf.
Cariera lui Levin l-a văzut ca jurnalist foto și operator de cameră pentru numeroase posturi de știri ucrainene și internaționale, inclusiv Reuters, AP, BBC, TRT World, LB.ua și Hromadske. Fotografiile sale au fost publicate în The Wall Street Journal, Time, Breaking News Poland, EU Agenda, The Moscow Times, Vatican News și Radio Free Europe/Radio Liberty.
Cea mai mare parte a muncii sale profesionale s-a concentrat pe războiul Rusia-Ucraina, care a început în 2014.
„Orice fotograf ucrainean visează să facă o fotografie care să oprească războiul”, a spus Levin într-un interviu, vorbind despre obiectivele sale profesionale.
Pe lângă munca sa de raportare, Levin a condus zeci de proiecte pentru organizații umanitare, precum ONU, UNICEF, OMS și OSCE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci