Pe parcursul săptămânii ce tocmai s-a încheiat, elevii școlilor din sectorul 5 al Capitalei au participat la un program de educație ecologistă non-convențională, inițiat de jurnalista și actrița Lavinia Șandru - "Zona liberă de indiferență".
Programul se desfășoară anual, și nu doar în București, îmbinând educația pentru conservarea naturii cu arta spectacolului, într-o competiție atractivă și, prin urmare, cu impact asupra tuturor participanților. Copii de la clasele cele mai mici până la deja tineri din anii terminali ai liceului se străduiesc să impresioneze publicul cu creațiile și proiectele lor.
Duminică, la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din sectorul 5, în cadrul Galei găzduite de jurnaliștii Lavinia Șandru și Vlad Ionescu, au fost prezentate cele mai interesante proiecte concepute de elevi, precum planul unei case pasive care respectă exigențele unei cereri de finanțare cu fonduri nerambursabile, o machetă cu proiectul de reînverzire a zonei Ferentari, ce va fi transmisă primarului sectorului 5, Daniel Florea, sau ideea de a planta în fiecare an câte un copac în curtea Liceului Teoretic Ștefan Odobleja, la rădăcina căruia să fie îngropată și o capsulă a timpului.
Absolvenții liceului pun în această capsulă bilețele cu dorințele pe care și le vor împlinite în 10 sau 20 de ani, iar la data scadentă, la întâlnirea generației, capsula va fi dezgropată, iar bilețelele vor fi recitite, la umbra copacului plantat la absolvirea liceului. Momentele artistice prezentate de copii au fost ilustrate live de artista Mariana Pachis prin tehnica Sand Art, iar Gloria Melu a cântat și a dansat pe scenă alături de o mică artistă ecologistă.
Am văzut numeroși copii talentați, stimulați de profesori deosebit de implicați în educația extra-școlară a elevilor lor, care trăiau intens fiecare clipă a discipolilor lor pe scenă. Am simțit emoțiile părinților și ne-a bucurat fiecare zâmbet de învingător al fiecărui copil mulțumit de prestația sa. Ne-am convins, în această săptămână, că avem viitor, în ciuda atâtora care văd totul în culori sumbre.
Participanții la competiție au primit cărți cu tematică ecologistă, precum și vouchere pentru achiziția de cărți, din partea Editurii Niculescu, partener, alături de Informatzia Bucureștiului, în proiectul inițiat de Asociația RolFilm împreună cu Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret "Ștefan Iordache".
Ne oripilează câteva știri ilustrate cu imagini cu râuri sufocate de deșeuri, mai ales plastice. Într-un clip filmat în Serbia, vedem cum autoritățile unei localități "mută" într-un râu, cu ajutorul unui excavator, resturile aduse de viituri pe o zonă asfaltată a orașului. Zilele acestea, în regiunea Turnu Severin, Dunărea a devenit un imens rezervor de pet-uri. Nu ne place deloc ce vedem, dar aceste gunoaie nu răsar singure. Noi le provocăm, din indolență și din lipsă de responsabilitate. Suntem din ce în ce mai mulți care spunem că așa nu se mai poate. Pentru a schimba atitudinea, este însă nevoie de educație.
Adulții pot fi educați prin măsuri coercitive: amenzi usturătoare pentru cei care deversează deșeuri în alte zone decât cele speciale. Copiii sunt însă speranța că nu vor repeta greșelile pe care părinții și bunicii lor le fac în relația cu mediul înconjurător. Există profesori preocupați de educația pentru mediu, care reușesc să sensibilizeze elevii cu privire la problemele de mediu, implicându-i în proiecte de creație și artistice, care merită încurajate de fiecare dintre noi.
Pe parcursul săptămânii ce tocmai s-a încheiat, elevii școlilor din sectorul 5 al Capitalei au participat la un program de educație eco
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu