Jurnalistă Radio Europa Liberă, arestată de Kremlin. Are dublă cetățenie - rusă și americană

Foto: betexion/ Pixabay
Foto: betexion/ Pixabay

Rusia a reținut o jurnalistă de la Radio Europa Liberă, publicație finanțată de SUA, pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin în timpul unei vizite în Rusia, motivând că a avut o urgență în familia sa, a anunțat postul de radio, citat de Reuters.

Rusia a consolidat controlul asupra mass-mediei de la începutul războiului din Ucraina, ceea ce a dus la închiderea unor importante organizații de știri independente și la etichetarea multor jurnaliști și publicații ca "agenți străini".

După încheierea războiului și arestarea corespondentului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, în martie, sub acuzații de spionaj, aproape toți jurnaliștii americani au părăsit Rusia. Departamentul de Stat al SUA a îndemnat în repetate rânduri cetățenii americani să părăsească Rusia.

Alsu Kurmasheva, jurnalistă la serviciul Radio Europa Liberă pentru Tătari-Bașchiri, care deține atât pașaport american, cât și rus, a călătorit în Rusia pe 20 mai din motive de urgență în familie.

În momentul în care Kurmasheva a încercat să părăsească Rusia, la sfârșitul acelei călătorii, a fost reținută, iar pașapoartele i-au fost confiscate în timp ce aștepta zborul de întoarcere. A primit o amendă pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse.

Autoritățile ruse au anunțat pe 18 octombrie că Kurmasheva, care este bazată la Praga, a fost acuzată de neînregistrarea ca "agent străin", conform RFE/RL.

Termenul, care are conotații legate de spionaj din Războiul Rece, este folosit în Rusia pentru a eticheta organizații, jurnaliști, activiști și chiar vedete pop și scriitori ca fiind implicați în activități politice cu sprijin străin.

"Alsu este o colegă foarte respectată, o soție devotată și o mamă dedicată a doi copii", a declarat președintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin.

"Ea trebuie să fie eliberată pentru a se putea întoarce la familia ei imediat."

Agenția de știri Tatar-Inform din Rusia a spus că Kurmasheva nu s-a înregistrat ca "agent străin" în timp ce colecta informații despre activitatea militară a Rusiei. Conform RFE/RL, ea ar putea fi condamnată la până la cinci ani de închisoare.

Guvernul rus nu a comentat încă reținerea ei.

Unii jurnaliști, intelectuali și activiști de opoziție ruși susțin că libertățile obținute odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice au fost pierdute și că discursul public din Rusia este acum dominat de propaganda de război.

Oficialii ruși resping astfel de afirmații și spun că jurnaliștii occidentali nu au reușit de-a lungul anilor să prezinte Rusia în mod corect și că au furnizat rapoarte cu păreri preconcepute despre Rusia și despre războiul din Ucraina pentru a susține interesele Occidentului.

Radio Free Europe/Radio Liberty, cu sediul la Praga și Washington, își propune să "promoveze valorile democratice oferind știri precise, necenzurate și să susțină discuții deschise în țările în care libertatea presei este amenințată și dezinformarea este răspândită".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel