O a patra victimă din rândul presei mexicane și-a pierdut viața, fiind împușcată în plină stradă.
Jurnalistul Roberto Toledo de la site-ul Monitor Michoacan a fost ucis luni cu focuri de armă la Zitacuaro, în vestul Mexicului, informează Reuters, Agerpres şi dpa.
Directorul site-ului, Armando Linares, a relatat pe Facebook despre asasinat: trei persoane au abordat victima şi au tras de mai multe ori. Jan-Albert Hootsen, reprezentantul în Mexic al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a precizat că Toledo se afla în faţa cabinetului unui avocat, după ce filmase un editorial video al directorului adjunct al publicaţiei pentru care lucra, avocatul Joel Vera.
Site-ul primise ameninţări după ce publicase o serie de dezvăluiri despre corupţia autorităţilor locale.
"Astăzi, aceste ameninţări au fost puse în practică", a spus Linares, precizând că şi alţi colegi ai celui ucis au fost ameninţaţi cu moartea în ultimele luni, iar Monitor Michoacan informase autorităţile despre mesajele primite. El a afirmat că asasinatul a fost motivat de "expunerea corupţiei autorităţilor, oficialilor şi politicienilor.
În raportul pe 2021, Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a desemnat Mexicul pentru a treia oară consecutiv drept cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti. Anul trecut, lista victimelor din rândul presei a cuprins şapte morţi, iar în ultimii cinci ani, circa 50; grupul pentru apărarea drepturilor omului Articolul 19 a consemnat 145 de astfel de cazuri începând din anul 2000.
În ianuarie anul acesta, au mai fost ucişi încă trei jurnalişti - Jose Luis Gamboa, director al unui site de ştiri; Margarito Martinez, fotoreporter; şi Lourdes Maldonado, a cărei moarte a provocat proteste ale mass-media în toată ţara.
Jurnalista Lourdes Maldonado López s-a prezentat în fața președintelui mexican, într-o conferință de presă televizată, și i-a solicitat ajutorul. ”Mă tem pentru viața mea”, i-a spus ea președintelui Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, în 2019. I-a explicat că este implicată într-un conflict de muncă cu Jaime Bonilla Valdez, atunci candidat pentru funcția de guvernator al Baja California și proprietarul unei companii media, pentru care ea muncise.
Președintele țării i-a răspuns că va însărcina un asistent pentru a urmări cazul. Și a continuat conferința de presă. Jurnalista s-a întors la Tijuana, unde locuia, și a continuat să activeze în domeniu. Vezi continuarea AICI.
În Mexic, omorurile sunt frecvente şi, în general, se raportează aproape 100 pe zi, la o populaţie de 126 de milioane. Multe din aceste crime sunt legate de bandele şi cartelurile de infractori.
Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador i-a acuzat de multe ori în public pe jurnalişti că mint. Luni, preşedinţia de la Ciudad de Mexico a condamnat asasinarea editorialistului Toledo printr-un mesaj pe Twitter al purtătorului de cuvânt Jesus Ramirez. Acesta a scris că "nu vom permite ca vinovaţii să scape nepedepsiţi" şi a cerut "să apărăm libertatea de exprimare şi dreptul la informare", promiţând că preşedinţia va colabora cu autorităţile locale şi cele ale statului Michoacan pentru "elucidarea cazului".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci