Jurnalistul Cătălin Ștefănescu a vorbit despre anxietate, o problemă cu care din ce în ce mai multe persoane se confruntă.
"De foarte multe ori, anxietatea este asociată în mod greşit şi superficial cu o stare de îngrijorare, mici chestii care se întâmplă în viaţa fiecăruia", a spus Cătălin Ștefănescu, într-un podcast realizat de psiholog dr. Raluca Anton.
"Anxietatea şi depresia sunt două chestiuni dificile, grele, complicate, lucruri care îţi inhibă profund comunicarea cu sinele şi cu ceilalţi. Nu ne este doar ruşine să povestim aşa ceva. Din cauza societăţii în care trăim, din cauza nivelului rudimentar în care încă sunt văzute lucrurile acestea în România... Nu este doar faptul că ţi-e ruşine de alţii, ci este şi faptul că, uneori, greutatea care apasă pe umerii tăi şi pe sufletul tău este atât de mare...
Pot să vorbesc în cunoştinţă de cauză despre anxietate. Anxietatea este o povară, uneori, de dimensiuni colosale care te striveşte şi care îţi taie legăturile cu orice formă de libertate de a vorbi despre ceea ce ţi se întâmplă. În cazurile astea este nevoie de ajutor calificat. În cazul tulburărilor de sănătate mintală grave, acolo lucrurile sunt şi mai complicate", a spus jurnalistul.
"Trebuie să fim învăţaţi că trebuie să avem un nivel de decență în relaţia cu sinele, că există comunicare cu tine însuţi, că există o formă de evaluare şi autoevaluare care îţi este profund necesară, iar atunci când ceva nu funcţionează, în zona asta, a te duce şi a cere ajuror nu este o dovadă de slăbiciune, nu este o dovadă de excesivă vulnerabilitate, ci este o dovadă de civilizaţie elementară, exact ca atunci când ai febră, tuşeşti, când te doare nu ştiu ce şi te duci la medic şi îi spui "mă doare asta", a spus Cătălin Ștefănescu.
"Există oameni la care te poţi duce, să le spui: "Mă doare sufletul"
"Există oameni la care te poţi duce să le spui: "Mă doare sufletul, mă doare relaţia cu mine. Nu mai pot, sunt disperat, mi-e frică, nu pot să dorm, mi-e ruşine de faptul că mă pierd. În momentul în care ies în oraş şi mă văd cu prietenii, am senzaţia că ameţesc, transpir, nu mai pot să respir, mi-e rău. Mi-e ruşine să spun lucrurile astea pentru că se va spune că sunt slab".
Există oameni care au ca meserie să asculte lucrurile astea. Sunt lucruri la fel de omeneşti ca atunci când te duci la orice fel de doctor. A te duce la psihoterapeut, psiholog, psihiatru sunt chestiuni absolut normale. Nu înseamnă că eşti prost sau slab. Înseamnă că eşti o fiinţă civilizată care are o problemă şi se duce şi spune despre ce este vorba", a mai spus jurnalistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci