Jurnalistul român Mircea Barbu, pus sub acuzare de Rusia / UPDATE: Reacția lui Nicolae Ciucă

Sursa foto: Facebook Mircea Barbu
Sursa foto: Facebook Mircea Barbu

Jurnalistul Mircea Barbu a anunțat pe Facebook că a fost acuzat oficial de un tribunal din Rusia pentru trecerea ilegală a frontierei, în contextul relatărilor sale din regiunea Kursk.

Citește și: EXCLUSIV Amalia Bellantoni, clipe de groază după demersul împotriva Dianei Șoșoacă. Avem imaginile de pe camerele de supraveghere din fața casei sale

UPDATE: Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că "libertatea presei suferă o nouă lovitură".

"Când am spus că România este, după Republica Moldova, următoarea țintă a propagandei și a războiului hibrid dus de Kremlin, la astfel de cazuri m-am referit. Astăzi, libertatea presei suferă o nouă lovitură! Jurnalistul român Mircea Barbu a fost condamnat de un tribunal rus, în lipsă, pentru curajul de a relata adevărul din Kursk. Asemenea decizii nu reprezintă doar o amenințare la adresa libertății individuale, ci și o tentativă cinică de a reduce la tăcere vocile care denunță abuzurile. În calitate de român, de președinte al PNL și al Senatului României, mă alătur celor care condamnă această încălcare flagrantă a drepturilor omului și ale presei. Trebuie să apărăm dreptul la adevăr și la libertate! Nu vom tăcea!", a scris liderul liberal pe Facebook.

Știrea inițială...

Mircea Barbu a aflat de pe Interfax că a fost pus pe lista internațională a persoanelor căutate, ceea ce va complica semnificativ posibilitatea sa de a călători și de a-și exercita meseria. Deși îngrijorat, Barbu își reafirmă angajamentul față de misiunea sa de jurnalist, citându-l pe disidentul Alexei Navalnîi, al cărui curaj în fața opresiunii l-a inspirat în acest moment dificil.

E oficial! Azi, un tribunal din Rusia m-a acuzat, în lipsă, pentru trecerea ilegală a frontierei de stat cu Rusia în contextul relatărilor din Kursk. Nu știu exact ce urmează, abia acum câteva minute am citit știrea pe Interfax.

Tot ce știu este că acum rușii m-au pus oficial pe lista celor căutați internațional, ceea ce înseamnă că, de azi înainte, va fi infinit mai complicat să călătoresc și, implicit, să-mi fac meseria.

Aș minți dacă aș spune că nu sunt îngrijorat. Sau că este ușor să iei astfel de decizii. Dar, ironic, în momentul în care am citit această știre despre condamnarea mea, ascultam în căști, pe metrou, cartea lui Navalnîi. Îmi răsună în minte cuvintele disidentului, scrise din gulagul rusesc: „Singurele momente din viața noastră care contează cu adevărat sunt cele în care facem ceea ce trebuie, când nu suntem nevoiți să ne plecăm privirea spre masă, ci putem să ridicăm capul și să ne privim în ochi. Nimic altceva nu contează”.

Departe de mine gândul de a mă compara cu Navalnîi sau de a mă victimiza. Știam exact ce fac și mai ales de ce o fac din primul moment în care am trecut granița în Rusia cu armata ucraineană.

Dar, într-un moment ca asta, sunt mai aproape de sufletul meu gândurile unor oameni care au luptat infinit mai mult și mai curajos pentru libertate decât orice discuție despre vize, linii imaginare și ștampile pe foaia de deplasare", a scris jurnalistul Mircea Barbu pe pagina de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel