Jurnalist rus Ivan Safronov a fost condamnat la 22 de ani de închisoare.
Jurnalistul rus Ivan Safronov a fost condamnat luni de către un tribunal din Rusia la 22 de ani de detenţie într-o colonie penală, după ce a fost găsit vinovat de trădare, într-un dosar de referinţă pentru represaliile Kremlinului asupra libertăţii presei, transmite RADOR. Safronov, fost reporter pe probleme de apărare, pentru ziarele Kommersant şi Vedomosti, devenit consilier al directorului agenţiei spaţiale a Rusiei, a fost arestat în 2020 şi acuzat de dezvăluirea unor informaţii clasificate.
Jurnaliştii independenţi ruşi cer eliberarea imediată a lui Safronov din arest, reexaminarea cazului, înlăturarea componenţei instanţei, care a demonstrat că este părtinitoare şi şi-a demonstrat angajamentul faţă de autorităţi, precum şi demararea unor cercetări împotriva funcţionarilor care au comis încălcări flagrante în timpul anchetei.
Jurnalismul nu este o crimă. Ivan Safronov trebuie achitat", se specifică în mesajul semnat de jurnaliştii de la Meduza, Holod, Novaia Gazeta, Dojdi, Verstki, Vajnîe Istorii, Bumaghi, Mediazona, The Bell, Moscow Times şi de la alte publicaţii şi instituţii mass-media ruse independente.
Uniunea Europeană a cerut retragerea tuturor acuzaţiilor formulate împotriva sa şi eliberarea jurnalistului.
Represiunile sistematice ale regimului asupra jurnalismului independent îi privează pe cetăţeni de dreptul la informaţii veridice, inclusiv despre războiul dus de Rusia în Ucraina", a scris purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al coordonatorului politicii externe şi de securitate al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell.
Safronov a fost reţinut în luna iulie 2020 şi a petrecut mai bine de doi ani în centrul de arest preventiv Lefortovo. Tribunalul oraşului Moscova a început să analizeze cazul său cu uşile închise abia în luna aprilie a acestui an. Mai mulţi martori ai acuzării şi apărării au fost audiaţi în cadrul şedinţelor de judecată. Potrivit avocaţilor, aceştia nu au oferit probe care să confirme vinovăţia sa.
Potrivit anchetatorilor, în perioada când el lucra la 'Kommersant', din 2015 până în 2018, Safronov a pregătit mai multe materiale analitice cu privire la complexul militar-industrial rus pentru cetăţeanul ceh Martin Larisch şi politologul german Dmitri Voronin. Potrivit FSB, materialele conţin secrete de stat, deşi în timpul anchetei jurnalistul a afirmat în repetate rânduri că toate datele sunt în domeniul public. Publicaţia Proekt, care are la dispoziţie rechizitoriul în cauză, a raportat că ancheta nu a stabilit nici martorii şi nici motivele pentru presupusa infracţiune şi nici nu a găsit o armă pentru comiterea acesteia.
Potrivit BBC Russian Service, serviciile speciale ruse au dispus supravegherea lui Safronov încă din 2019, după publicarea articolului său despre furnizarea de către Rusia a aeronavelor Su-35 către Egipt. Ulterior, oficialii egipteni ar fi scris două note către Serviciul Federal Rus de Cooperare Tehnico-Militară, dintre care una, în special, susţinea că Comandamentul general al forţelor armate egiptene se afla într-o poziţie incomodă, ingrată, din cauza articolului lui Safronov.
Oficial, despre livrările de avioane de luptă ruse către Cairo nu s-a mai scris de atunci în presă. Kremlinul şi preşedintele rus, Vladimir Putin, personal au negat categoric că acuzaţiile împotriva lui Safronov ar avea legătură cu publicaţiile sale din presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu