Jurnalul, prietenul unei minți liniștite și organizate

Pixabay
Pixabay

Scrierea unui jurnal poate ajuta o persoană atât la nivel mental, cât și la nivel imunitar, arată studiile. 

Jurnalul poate fi un obicei reminescent al copilăriei, când completam de unii singuri sau împreună cu cei mai buni prieteni în oracole. Caracterul intim al acestuia presupunea ca gândurile adunate să fie așternute și disecate pe foile caietului care servea pe post de confident. În rândul adulților s-au popularizat mai apoi agendele scrise, în care evenimentele importante și ideile care ar fi putut scăpa memoriei erau consemnate. Toate acestea pot fi considerate jurnale, într-o formă sau alta. 

De altfel, oamenii de știință au demonstrat că beneficiile notării unor idei într-un caiet nu sunt puține. Obiceiul de a scrie în jurnal poate deveni unul constant și structurat și este considerat o formă de exprimare a creativității, de decompresie și o bună ocazie pentru a practica recunoștința, scrie Intelligent Change.

Beneficii fizice, imunitare și mentale

Beneficiile pot fi atât la nivel fizic, cât și la nivel mental. Un studiu al Universității de Stat din Michigan a tras concluzia că scrisul expresiv poate elibera presiunea mentală, atunci când suntem într-o stare apăsătoare, de îngrijorare. La nivelul creierului, grijile seamănă cu momentul în care încercăm să facem mai multe lucruri în același timp, deoarece o parte a creierului se ocupă în mod activ de a înăbuși gândurile care ne provoacă griji. Studiul a demonstrat că actul scrisului expresiv poate elibera mintea de griji și poate elibera resurse ale creierului care de altfel ar fi ocupate cu jonglarea multiplelor gânduri. 

Chiar și sistemul imunitar poate fi afectat în mod pozitiv de scrierea unui jurnal. Hormonii eliberați de creier în momente de stres slăbesc sistemul imunitar, iar intervenția unui factor relaxant, precum jurnalul pot avea un efect benefic, susține James Pennebaker, psiholog american, care spune că nivelul de apărare al corpului poate fi îmbunătățit de acest obicei. Eliberarea stresului mental prin scrierea într-un jurnal poate ajuta și în cazul unor boli, mai spun studiile clinice, precum astm și artrită. Efectul nu este unul direct, existând și pași intermediari ce se întâmplă între scrierea unui jurnal și îmbunătățirea stării de sănătate. 

La nivel psihologic, jurnalul poate aduce îmbunătățiri în partea cognitiv comportamentală, aduce în plus în cazul abilităților sociale și ajută la organizarea timpului, ideilor și a priorităților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel