The Guardian a publicat un material în care critică modul în care se desfășoară anchetele juridice în România, dar și înfluența SRI în anchete. Agenția de presă pune sub semnul întrebării independența justiției și sublinează intervenția politicului în anchete.
Publicația britanică vorbește de abuzul de legi anticorupție din România, o țară adesea laudată de către liderii UE ca fiind un exemplu de reformă în Europa Centrală și de Est.
The Guardian menționează raportul institutului politic Henry Jackson Society care sublinia abuzul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și ”revenirea la metodele din perioada comunistă” pentru a servi propriile interese și răzbunări politice.
Presa britanică scrie și despre poziția fostului președinte Traian Băsescu, un apărător convins al justiției în timpul mandatului, care acum acuză justiția de încălcarea drepturilor omului și de acționarea în afara Constituției.
Totodată, The Guardian mai precizeză și despre denunțurile obținute de DNA în schimbul imunității, dar și despre șandajele la care procurorii recurg, precum punerea în urmărire penală a unor membrii de familie a celor care nu cooperează.
În articol apare și numele lui Victor Ponta. Jurnaliștii britanici scriu despre faptul că în 2014, Victor Ponta a sugerat că Dan Adamescu, ”proprietarul unui ziar critic”, va fi în scurt timp arestat pentru corupție. Ulterior, Adamescu a fost reținut câteva zile mai târziu și, apoi, condamnat pentru luare de mită.
Dar cel mai îngrijorător aspect sesizat de publicația britanică este realța strânsă dintre DNA și SRI, succesorul Securității comuniste.
Astfel, DNA se bazează pe SRI pentru a intercepta aproximativ 20.000 de apeluri telefonice în fiecare an. Direcția a recunoscut faptul că agenția de informații joacă, de asemenea, un rol important în inițierea de investigații, potrivit sursei citate.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu