Justiția – singura putere în România

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat câștig de cauză primarului Klaus Iohannis, în procesul de incompatibilitate.

Este un caz unic. Alte sute de primari din România au avut decizii contrare în speţe similare. Acest lucru duce evident cu gândul la faptul că, dacă dl Iohannis nu ar fi câștigat alegerile prezidențiale, ICCJ ar fi putut hotărî altceva.

Din capul locului trebuie spus că primarul Klaus Iohannis nu a furat nimic, nu a acționat împotriva intereselor cetățenilor din Sibiu, a transformat în bine nu doar orașul, ci întreg județul, prin atragerea unui număr record de investitori germani. A fost târât în proces de ANI, fiindcă respectase o directivă a Comisiei Europene ce recomanda implicarea aleșilor locali în societățile regionale de Apă și Canal. Și totuși, după ce a câștigat la fond, la Alba Iulia, procesul său de incompatibilitate a fost pus sub capac cu tot felul de amânări și motive penibile prin instanțe, mai bine de un an de zile. În campania electorală, incompatibilitatea candidatului Iohannis a fost subiect de primă pagină. Termenele date și amânate între turul unu și turul al doilea i-au făcut pe jurnaliști să speculeze, și nu fără temei, că s-a încercat scoaterea din cursa prezidențială a lui Klaus Iohannis.

Acum, Iohannis are o popularitate ce depășește 70%. Pe bună dreptate, ne putem gândi că un alt verdict dat de Justiție ar fi putut scoate oamenii în stradă. Mai mult, dacă în acest moment, în plan intern, președintele Iohannis ar fi fost victimizat, iar popularitatea sa ar fi urcat la cer, pe plan extern, el ar fi plecat la drum cu o piatră de moară agățată de gât. Asta în cazul în care nu ar fi fost forțat să demisioneze. Acest lucru ne îndreptățește să ne gândim dacă decizia Curții s-a luat politic sau juridic. Vom afla, probabil, răspunsul, atunci când nu va mai interesa pe nimeni.

Oricum, tergiversarea acestui proces a constituit un amestec al Justiției în politică, în plină campanie electorală prezidențială. A fost un lucru la fel de grav, așa cum se întâmplă când politicul se amestecă în Justiție.

Decizia luată normalizează astăzi lucrurile, dar lasă în urmă un mare semn de întrebare și o mare îngrijorare: a devenit, oare, Justiția singura putere reală în statul numit România?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel