Justin Bieber anunţă că e grav bolnav şi trebuie să îşi întrerupă turneul. Vedeta pop, în vârstă de 28 de ani, a anunţat pe Instagram că are boala Lyme şi mononucleoză cronică.
„Am boala Lyme, precum şi o mononucleoză cronică gravă", a anunţat pe Instagram Justin Bieber. „Mulţi au spus că arăt oribil, că iau metamfetamină etc., dar nu şi-au dat seama că am fost diagnosticat recent cu boala Lyme, precum şi cu o mononucleoză cronică gravă care mi-a afectat pielea, funcţiile creierului, energia şi sănătatea în general", a adăugat vedeta.
Bieber, în vârstă de 28 de ani, a declarat că a avut „doi ani dificili" din cauza bolii infecţioase de origine bacteriană.
„Aceste lucruri vor fi explicate mai departe într-o serie de documentare pe care o voi pune în curând pe YouTube", a adăugat starul pop: „Au fost doi ani dificili, dar acum primesc tratamentul potrivit care mă va ajuta să vindec această boală până acum incurabilă".
„Vă iubesc, mă voi odihni şi apoi mă voi întoarce într-o formă mai bună decât înainte”, a adăugat starul. Conform Corriere della Sera, anunţul a venit în ajunul concertului de la Toronto, parte a turneului Justice World Tour.
Artistul şi-a lăsat fanii în suspans şi pentru concertele următoare. În online apăruseră, din 2020, zvonuri potrivit cărora Justin Bieber s-ar fi drogat, pentru că arăta tot mai rău, notează Mediafax.
Adrian Marinescu, medic infecționist și director al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș, a explicat cum recunoaștem mușcătura de căpușă și ce trebuie să facem. Atunci când ieșim în parc sau la pădure, este indicat să ne îmbrăcăm în haine de culori deschise și lungi, iar în picioare să purtăm încălțări închise.
„De cele mai multe ori, mușcatura de căpușă nu ne face nimic. Sigur, nu spun că nu trebuie să ne protejăm, dar trebuie să știm că în momentul în care vorbim despre o căpușă sunt multe boli infecțioase. E babețioza, encefalita, febra hemoragică, nu e vorba doar de boala lyme. De cele mai multe ori, în 95% dintre cazuri, chiar dacă facem infecția, sunt forme ușoare care trec de la sine.
Ceea ce am auzit noi, faptul că pot fi forme severe, manifestări neurologice, cardiace sunt situațiile rare. Nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm.”
Legat de riscul pe care îl au oamenii să între în contact cu o căpușă prin intermediul animalelor, medicul Adrian Marinescu explică la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1:
„Nu trebuie să ne temem, putem să fim prudenți. Oricum, discutăm foarte des de riscul pe care-l avem să-l luăm de la animăluțe, dar eu m-aș gândi să le protejăm și pe ele. Pentru un cățeluș, o mușcătură de căpusă poate să înseme mult. Poate să facă babețioză și poate să ajungă, din păcate, să se prăpădească. Deci, atenție, trebuie să-i protejăm pe cățeluși, animăluțele, în primul rând pentru că vrem să le avem. Sunt membrii ai familiei.
Dacă scoți repede căpușa, mai ales dacă o scoți în întregime și dacă lucrul ăsta îl faci în 24 de ore, n-ai nicio problemă."
Căpușele trimit, în fiecare vară, sute de oameni la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Medicul Tudor Ciuhodaru atenționează, în exclusivitate pentru DC Medical, că riscul a crescut în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpușe precum spaţiile verzi, tufişuri sau pe sub arbori.
10 lucruri bine de știu despre muşcătura de căpuşă:
Medicul Tudor Ciuhodaru ne explică la ce trebuie să fim atenți atunci când ieșim în natură. Sunt zece aspecte de care trebuie să ținem cont.
- Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
- Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
- În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă.
- Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
- Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).
- Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
- Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
- Nu strângeţi căpuşa care va muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
- Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţiei şi a complicaţiilor.
- Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci